Повече от 100 местни депутати от различни градове на Русия (Москва, Санкт Петербург, Самара, Велики Новгород и други) се противопоставиха на руската атака срещу Украйна, съобщи "Новая газета". Те излязоха с общо писмо.

"Ние - избраните от народа депутати - безрезервно осъждаме нападението на руската армия срещу Украйна... Това е безпрецедентно злодеяние, което не може да бъде оправдано."

Те смятат, че войната с Украйна ще доведе до катастрофални последици: хиляди хора ще загинат и ще бъдат ранени, а Русия ще бъде изолирана и цените ще се повишат. В края на писмото депутатите призовават народът на Русия да не участва в агресията и да не мълчи.

Доколко това изявление е оказало въздействие, трудно може да се прецени. Но жители от множество руски градове излязоха на протести, за да изразят несъгласието си с руската атака. По данни на "ОВД Инфо" арестуваните към 20:00 часа българско време са поне 705. Очаква се броят им многократно да нарасне.

В Туитър бяха качени множество видеа на протестиращи руснаци, които отказаха да повярват на пропагандата и заплахите, извиращи от Кремъл по всички възможни медийни канали. Ето някои от тях.

Москва

 

 

 

Санкт Петербург

 

Екатеринбург

 

 

Тюмен