Няма да се променя начинът на формирането на възнагражденията на магистратите, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която участва в парламентарните дебати по бюджета на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Йорданова съобщи, че скоро в парламента ще бъде внесен законопроектът за изменения ва Закона за съдебната власт (ВСС).

„Това, което ще предложим на вашето внимание, е спадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората на ВСС“.

Тя има предвид въведеното при ГЕРБ изключение за членове на ВСС и Инспектората - след края на мандата да могат да се върнат "едно стъпало нагоре" от това, на което са били.

То предизвика остра реакция най-вече от главния прокурор и монолитните членове на прокурорската колегия около него.

Повече от два часа депутатите обсъждат бюджета на съдебната система. Най-спорният текст е намаляването му от първоначалното предложение с 20 милиона лева, които ще бъдат насочени към БАН, предаде БНР. Скандалът е по предложението вместо 353 млн. да се намалят на 333 млн. лв. парите за възнаграждения на прокуратурата.

Общо бюджетът на съдебната власт бе прието да бъде 938 млн. лв.

Днес Хамид Хамид от ДПС и депутати от ГЕРБ повториха букнално мота-а-мо тезите на Гешев. Хамид заяви, че фиксацията върху главния прокурор и прокуратурата до нищо няма да доведе.

"Вие искате да накажете главния прокурор. Наказвате всички български граждани, които очакват справедливо правосъдие и правораздаване. Наказвате всички български граждани, защото с намаляване на бюджета на съдебната власт и прокуратурата създавате условия тя да не функционира нормално", заяви още Хамид Хамид.

Той призова депутатите да са по-внимателни с бюджета на съдебната система. Според него са създали условията за следващо конституционно решение.

"Нека да не разсъждаваме емоционално, да мислим за цялата система, да мислим за една правосъдна система", допълни още той. 

Депутатът то БСП Явор Божанков заяви, че от трите единомислени партии са излезли от бюджетната тема.

"Стане ли дума за главния прокурор Гешев, в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в тръс излизат на трибуната да бранят прокуратурата. За ГЕРБ и ДПС това е норма. Свикнали сме, че сте чувствителни на тази тема.

"Възраждане" ни изненадаха. Моята молба е да се придържаме към бюджетната процедура, а всички страхове около фигурата, личността и института на главния прокурор, да ги оставим за друг дебат", каза още Божанков.

Колегата му Крум Зарков заяви, че в един бюджет, когато се дадат повече пари на една институция, те трябва да се вземат от някъде.

"Прокуратурата през последните години има нужда от реформа. Това ли е начинът, да се реформира. Не, това не е начинът да се реформира", каза Зарков.

Преди дни Клуб Z пусна статия на Български институт за правни инициативи, в която се разискваше темата - защо и формирането на заплатите в съдебната система трябва да бъде изцяло реформирано.