ЕС готви нов пакет от санкции срещу Русия, които ще нанесат тежък удар по икономиката й, заяви тази сутрин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Днес ще представим за одобрение от европейските лидери пакет от тежки и целеви санкции. С този пакет ще вземем на мушка стратегически сектори на руската икономика, като блокираме достъпа й до ключови за Русия  технологии и пазари. Ще отслабим икономическата база на Русия и способността й да се модернизира", увери тя.

Фон дер Лайен допълни, че ще бъдат замразени руски сметки в ЕС. Ще бъде спрян и достъпът на руски банки до финансовите пазари на Съюза.

Тази нощ влезе в сила пакет от санкции срещу около 400 души – приближени на Владимир Путин, висши военни и три банки. Самият руски президент не е санкциониран.

Тази сутрин висши дипломатически източници в Брюксел съобщиха за Клуб Z, че ограничителни мерки ще бъдат наложени и срещу Путин. Фон дер Лайн обаче не спомена такова нещо. Както и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който говори след нея.

"Тези санкции целят да нанесат сериозни щети върху интересите на Кремъл и способността му да финансира война", обобщи председателят на ЕК.

По думите й целта на Путин не е само Донбас и не е само Украйна. А е стабилността в Европа и целият мирен световен ред. ЕС ще държи руския лидер отговорен за това.

"Знаем, че милиони руснаци не искат война. Путин се опитва да върне часовника назад към времето на Руската империя. Но така поставя под заплаха бъдещето на руския народ", допълни Фон дер Лайен.

Тя увери, че ЕС няма да му позволи да европейската разруши архитектурата за сигурност и да замени върховенството на закона с върховенството на силата и безкрупулността.

„Той не трябва да подценява решимотстта и силата на нашите демокрация. Нашите общества са свободни и устойчиви. И точно от това се страхуват автократите", завърши председателят на Комисията.

Пакетът от санкции, който ще бъде одобрен довечера, е най-сериозният в цялата история на ЕС, категоричен бе Жозеп Борел. Той обаче не даде подробности.

Според него агресията в Украйна е нарушение не само на международното право, а на основните принципи на съвместното съществуване на хората.

"Руското ръководство ще бъде изправено пред безпрецедентна изолация. Не става въпрос за блокове. Не става дума за дипломатически силови игри. Това е въпрос на живот и смърт. Става дума за бъдещето на нашата глобална общност", каза Борел.

ЕС ще евакуира своя персонал от зоните, засегнати от руските атаки.

"Г-н Путин трябва да спре тази безсмислена агресия", завърши дипломат № 1 на Европа.