ЕС ще санкционира руския президент ВладимирПутин заради започналите днес военни действия срещу Украйна, съобщиха специално за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

"Да", отговориха лаконично те на наше запитване дали е дошло времето на "мерките в запас" и може ли очакваме най-после такива срещу Путин

ЕС е готов с нови санкции срещу Русия, съобщиха в съвместно изявление председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

То бе разпространено малко след началото на военната офанзива на Кремъл в Украйна.

Броени часове по-рано, в полунощ, влязоха в сила санкциите, които Съветът на ЕС наложи над близо 400 души в Русия. Това са приближени на президента Владимир Путин, висши военни и няколко банки. В нито един от двата огласени списъка обаче не фигурира самият Путин. Върховният представител за външната политика Жозеп Борел оправда отсъствието му с необходимост от "мерки в запас" и "резервни полета за действие".

Шарл Мишел свика още вчера извънреден Европейски съвет, който ще се състои тази вечер в Брюксел. Лидерите на страните членки ще обсъдят нови ограничителни мерки, които ще имат тежки и сурови последици за Русия заради нейните действия. Мерките ще бъдат предприети в тясно сътрудничество с трансатлантическите партньори.

Урсула фон дер Лайен ще обяви нов санкционен пакет, който се изработва от Комисията. Съветът на ЕС бързо ще го одобри.

„Осъждаме безпрецедентната военна агресия на Русия срещу Украйна“, се казва в съвместното изявление на двамата европейски ръководители.

Те обвиняват Москва, че чрез тези действия извършва тежко нарушение на международното право и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. И призовават Кремъл незабавно да изтегли силите си от Украйнаи да зачита изцяло нейните териториална цялост, суверенитет и независимост. Такова използване на сила няма място в XXI век.

ЕС и неговите членки са готови спешно да дадат хуванитарен отговор на кризата. Фон дер Лайен и Мишел призовават подкрепяните от Москва въоръжени формирования да спазват международното хуманитарно право.

Европа твърдо застава зад Украйна и нейния народ, изправени пред тази безпрецедентна криза. ЕС ще предостави още политическа, финансова и хуманитарна помощ.

„Координираме нашия отговор с межународните ни партньори, сред които НАТО и  Г-7, чийто ръководители ще се срещнат днес“, завършва изявлението.

По-рано тази сутрин Фон дер Лайен и Мишел разпространиха идентично послание в туитър.

„Осъждаме неоправданата руска атака срещу Украйна. В тези мрачни часове нашите мисли са с Украйна и с невинните жени, мъже и деца, когато те са изправени срещу тази непредизвикана атака и се опасяват за живота си. Ще държим Кремъл отговорен“, написаха те.

„Това е тежко нарушение на международното право и сериозна заплаха срещу евроатлантическата сигурност. Призовавам Русия да прекрати незабавно военните си действия и да зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Съюзниците от пакта ще се срещнат, за да се изправят срещу последиците от агресивните действия на Русия.

„Ние заставаме до народа на Украйна в този ужасен миг. НАТО ще направи всичко необходимо за защита на съязниците“, допълни Столтенберг.