"Ако искате силна държава, тя трябва да работи заедно с гражданите си."

Това обяви премиерът Кирил Петков, който, както беше обещал, се появи на протеста на "Възраждане" против противоепидемичните мерки пред МС. и се опита да говори пред събралите се. Думите му бяха посрещнати със словесна агресия, прекъсвани непрекъснато от бурни освирквания и скандирания, въпреки призивите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов Петков да бъде изслушан.

"Кога друг път ви е идвал премиер на протеста", отбеляза Петков, но събралите се продължиха да крещят: "Оставка", "Довиждане!". 

"Нека отговоря на вашите въпроси. На 20 март ... нашият модел показа...", започна пак премиерът след затихване, но отново бе прекъснат от викове и свирки.

След още няколко опита да се изкаже, Петков ги поздрави, че протестират - "протестът е важен метод на комуникация" - и си отиде, изпратен с шумни освирквания.

Няколкостотин души се събраха в 11 часа пред Министерския съвет. Бройката им беше видимо по-малка, отколкото на предишния протест през януари пред НС. Преди два дни правителството обяви поетапно премахване на т. нар. зелен сертификат, което беше основното искане на партията. Въпреки това протестът не беше отменен, но беше много по-рехав. В края на миналата седмица Костадинов заплашваше, че от партията му искат "да счупят правителството". Не се сбъдна и тогавашният му призив днешната сбирка да стане нещо като български "Конвой на свободата" с камиони, коли и всякакви превозни средства.

 

В началото на протеста от „Възраждане“ приветстваха действията на правителството, "до които се е стигнало в резултат на организирания от партията обществен натиск".

Костадинов заяви по-рано, че обявените срокове са незадоволителни, а запазването на маските и тестването на учениците е неприемливо. Той призова съмишлениците си да не носят маски, за да принудят и останалите да не го правят. И обяви, че хората против отпадането на мерките са малцинство.

Полицейското присъствие в центъра на София беше засилено. Ограждения бяха поставени и пред парламента, където беше основната арена на сблъсъците през януари. Движението беше затруднено.