Има разбиране, но все още няма решение за увеличаване на заплатите на служителите в МВР с исканите 20%. Това заяви председателят на НСПС "Огнеборец" Венцислав Станков след срещата на синдикатите с премиера Кирил Петков в Министерския съвет във вторник.

"Въпросът остава висящ, ще се водят преговори възнагражденията да бъдат увеличени евентуално от средата на годината, с което ние категорично не сме съгласни. Второ, при започналите реформи и анализ за дейността на МВР, искаме да бъдат включени представители на синдикатите и на Министерството на финансите", каза още Станков.

Станков коментира и възможността пожарната да бъде извадена от МВР и да бъде отделена в отделна агенция. 

“Премиерът изрази личното си мнение, според което все още е рано да се каже дали това е редно, или не. Засега разговорите се водят само на експертно ниво”, допълни Станков. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че „премиерът дава някакви надежди за бъдещето, но отговори за настоящето лично аз не чух, особено що се касае до доходите“. 

Позицията на министър-председателя е, че системата се нуждае от реформа, съобщават от пресцентъра на МС. Тя трябва да гарантира, че осигурените средства ще отиват за служителите, които най-много заслужават. Така ще бъде спрян течът в системата и ще има възможност за увеличение на заплатите.

Премиерът пое ангажимент в работата по реформата да участват активно и синдикалните организации. А в диалога от страна на правителството ще се включат заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.