"Надявам се следващият подобен "анализ" да не бъде "Луганск в момента е руски."

Така коментира във фейсбук реакцията на президента Румен Радев на признаването от Русия на Донецк и Луганск политологът Даниел Смилов, който отбеляза, че времето за анализи е изтекло. 

Според Смилов позицията на държавния глава "съзнателно избягва оценки и нормативни твърдения".

"Но най-важното е, че от този анализ не следва нищо по отношение на позицията, която президентът Радев заема за конфликта: нито става ясно коя според него е виновната страна, нито коя страна той подкрепя", отбелязва той.

"Анализът" премълчава и някои ключови факти като поредното тежко нарушение на императивни норми на международното право от страна на Русия, което е равносилно на агресия, както и нарушаването на Минските споразумения, които даже Китай счита за основа на възможна дипломатическа деескалация на конфликта, добавя още Смилов.

Преди първите президентски избори, които спечели, Радев заяви, че над Крим се вее руски флаг и нищо не може да се направи по въпроса. А преди вторите избори по време на тв дебат с опонента си проф. Анастас Герджиков директно каза, че Крим в момента дефакто е руски. След вота все пак имаше уточнение.