По цялата линия на съприкосновение в Донбас се извършват обстрели, евакуират се както жителите на Донецка и Луганска република, така и представители на международни организации в Украйна, а западни политици предупреждават Русия да не нахлува в Украйна и се надяват, че дипломацията ще продължи да работи по регулирането на украинския конфликт.

Това са най-важните събития от изминалата нощ по оста на съприкосновение Русия-Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще свика днес заседание на Съвета за национална сигурност, на което ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА. Екипът по националната сигурност на Байдън е повторил предупрежденията, че Русия може да предприеме нападение срещу Украйна по всяко време, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки и добави, че президентът на САЩ следи развитието на ситуацията и е бил информиран за разговорите на вицепрезидентката Камала Харис със съюзниците на Мюнхенската конференция по сигурността.

Украинското министерство на отбраната заяви, че е регистрирало 122 нарушения от руските сили в събота, включително 108 с оръжия, забранени от Минските споразумения. Пише, че са убити двама войници.

Жозеп Борел, върховен представител от името на ЕС, обяви снощи декларация от името на ЕС. Съюзът призовава Русия да деескалира чрез значително изтегляне на военните сили от близостта до границите на Украйна.

Борел каза, че ескалацията сега е „усложнена от увеличаването на нарушенията на прекратяването на огъня“ в Източна Украйна през последните дни и осъди използването на тежко въоръжение и обстрела на цивилни райони, което „представлява явно нарушение на споразуменията от Минск и международното хуманитарно право“.

"Ние приветстваме сдържаността на Украйна пред лицето на продължаващите провокации и усилия за дестабилизация.

ЕС е изключително загрижен, че инсценирани събития, както беше отбелязано наскоро, могат да бъдат използвани като претекст за възможна военна ескалация", се казва в декларацията на Борел.

Украинският президент Владимир Зеленски направи категорично изявление от конференцията по сигурността в Мюнхен, като каза, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат оповестени преди, а не след евентуална инвазия в Украйна.

А британският премиер Борис Джонсън каза, че доказателствата сочат, че Русия планира „най-голямата война в Европа от 1945 г.“ в интервю за Би Би Си от конференцията по сигурността в Мюнхен.