Европейският парламент потвърди отказа на Комисията по правни въпроси да бъде свален имунитетът на българската депутатка Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Решението е окончателно.

418 депутати гласуваха за запазване на имунитета. 264-ма бяха против, а 11 се въздържаха. Докладчик по случая бе французинът Жил Льобретон от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

„Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано и това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те трябва да се отчетат от българските власти.”

Така Елена Йончева коментира резултатите от парламентарния вот. Изевлянието й бе разпространено от нейния кабинет.

„Наказателните производства не трябва да се използват като политически бухалки - не трябва да има и минимум съмнение в това. Нужни са реформи и гаранции за безпристрастност и политическа неутралност“, допълва българската евродепутатка.

В препоръката си Комисията по правни въпроси изтъква, че досъдебното производство срещу Елена Йончева се отнася за много по-ранен период, още преди тя да стане депутат в българското Народно събрание. Тогава тя е била журналист.

„Подобно забавяне на действията не е обосновано по убедителен начин“, пише в документа.

Членовете на парламентарната комисия изтъкват, че сигналът за разследването е подаден от нейни политически опоненти. От кабинета на Йончева уточняват, че става дума за Делян Добрев и Антон Тодоров от ГЕРБ.

„Благодаря на членовете на Комисията по правни въпроси за времето и вниманието, което отделиха на моя казус. Никога не съм поставяла под съмнение тяхната квалификация и опит при решаването на подобни случаи“, каза още Елена Йончева.

Българската прокуратура изпрати искането до ЕП за сваляне на имунитета на Йончева през 2019 г. заради обвинение в пране на пари от фалиралата КТБ в особено големи размери. Съгласно него през 2012 г. тя регистрирала компания, съвместно с офшорка, за която е трябвало да знае или поне да предполага, че средствата са нечисти. Става дума за дружество „Офроуд“ ООД между нейната „Авторска телевизия“ ООД и офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови.