Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Често говорим за ненормалните неща като за нормални. Наясно сме, че нещо е фалшиво и порочно, а го обсъждаме като нещо напълно равнопоставено на порядъчния свят. Изминалата (почти) година помогна и на най-наивните да видят какво всъщност се случва: крадливи и безскрупулни типове, преоблечени като себеотдайни смешници, оплетени в зависимости на всички нива в държавата, разпределят плячката. А тя – плячката, най-често са нашите пари.

И трите урока на 2014-а година започват с Б – Банката, Бареков, Белведере. И трите не са просто една банка, един човек, една фирма, а случаи за Учебника – онзи ненаписан учебник, който събира всичките ни провали като общество и поне мъничко ни помага да разпознаваме подобни случки в бъдеще.

Банката

Която всъщност не е банка. По-точно, не беше. Ако в началото на възхода на това нещо малцина знаеха за какво става въпрос, днес всички са наясно, че това не е било точно банка. През годината ни го казаха и бившият премиер Пламен Орешарски, и главният прокурор Сотир Цацаров. И до ден днешен информацията за това колко точно пари, на кои точно държавни фирми и по чие нареждане са изпращани в КТБ, не е публикувана официално. Отделни парчета стигнаха до обществото и горе-долу знаем, но властта все още дължи на гражданите една таблица с тези данни.

Ние обаче се държахме с това нещо като с банка. Коментирахме го като банка, награждавахме го като банка, нарекохме го „Банкер на годината“. Радвахме се, че има кой да спонсорира спортни и културни прояви, полакомихме се от високите лихви, мислехме си, че няма по-стабилно нещо от тази банка, защото нали Той е с Кой...

Който искаше, имаше откъде да научи, че парите идваха от държавната енергетика, после отиваха за медии, после тези медии моделираха политиката, за да докопат крадливите типове още и още. Масово обаче се държахме с нещото като с банка, с бухалките - като с медии, с марионетките им - като с политици. Истината обаче лъсна.

Задача за 2015 г.:

Да не позволяваме да ни убедят, че един зъл гений сам-самичък е организирал ограбването без участието на политици и държавни институции. И да започнем да разпознаваме другите подобни схеми, които ни заобикалят или ни подготвят.

Бареков

Този човек не е по-различен от много други т.нар. политици, които шестват по телевизионните екрани, създават и напускат партии, прегрупират се в нови и нови коалиции и винаги изглеждат доволни от това. Разликата при Николай е само размахът – той реши да играе Великия Гетсби и да не пести от фойерверки. Но и него го приемахме като нещо нормално – коментирахме го като политик, питахме го като политик, дори го изпращаме в забрава като политик.

Първо никой не попита откъде една телевизия има толкова много пари за харчене. После никой не попита каква точно роля играе Николай в този политико-медийно-площаден проект. После никой не попита откъде продължаваха да идват пари, след като първото Б напусна страната. Защото всички знаехме отговорите. Но въпреки това се отнасяхме с него като с политик. Дори маневрите в останките от парламентарната му група коментираме като политически процеси, а те са си просто бизнес. Едни ТЕЦ-ове трябва да работят, за да им плаща държавата. За целта държавата поръчва поведение. А чии са тези ТЕЦ-ове и дали спонсорът на проекта през цялото време е един и същ, но само сменя касиерите си...

Задача за 2015 г.:

Да не забравим откъде тръгна всичко с този т.нар. политически проект и да различаваме другите подобни проекти, въпреки по-обраното им поведение.

Белведере

Не е световната криза, не е законодателството, не са и трудолюбието или мързелът – в България не идват инвестиции заради липсата на ред. Заради прогнилата съдебна система, която не може да гарантира собствеността. След изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан за случая с фирмите на „Белведере“ и след самоиздайническата реакция на „гнилите ябълки“, картината вече е ясна за всички.

Задачата за 2015-а ли?

Да спрем да отбягваме очевидностите, да използваме истинските думи, да поискаме ред и да не се примиряваме, когато ни убеждават, че живеенето в блато е изконно българска ценност.

Ключови думи

Коментари

Т13

Бареков единствено не се продаде и не подведе избирателите си!

?

Нещо, което няма стойност никой не "купува".Фактът,че всички бягат от капута ,като от огън трябва да говори много.

Александър

Бареков, за разлика от другите политици не подкрепи Борисов. Всъщност, точно заради това се откъсна от депутатите верни на Ковачки, който крепи Бойко.

Алек

Действително, благодарение на Николай Бареков научихме и видяхме много истини и придобихме една истинска алтернатива на статуквото.

смях на парцали

Бих ти отговорил, но това е все едно да си общувам с кучето... :)))

Мили Барекови тролове! Починете си, Коледа е!

Мечо

Време е да направим равносметка, от нея ще стане ясно, че не сме мръднали много !

Xmas

Накратко казано - случи се следното: едни красиви и умни малоумници бяха дебилно използвани за държавен преврат, за да върнат на власт най-големия престъпник в политиката от 1878 насам. Казвам го като избирател (бивш вече) на Реформаторския блок.

чук

Иване, я като искаш "истински имена"що не ги пишеш и ти, а ги знаеш,нали.Не е само Дудука...

Господа журналисти, истината блести от всяка пролука вече десетилетия наред. Защо заблуждавате, че била "лъснала" чак сега, през тази година ??? И не пишете в първо лице множествено число - никой не ви е упълномощил да говорите от мое / наше и пр. име. Редно е да си признаете "аз често говоря за ненормалните неща като за нормални" или "за мен истината лъсна едва през последната година".

Молитва

Дядо Коледа, дай повече журналисти като Бедров, за да просветляват увредените български мозъци.

Коментатор

За ГЕРБ не каза нищо, Иван. За назначенията на ЦЦ, Ало, Ваньо, за инициалите в тефтерчето на ЦЦ, ББ, ИФ, за чистката в Парламент и областни администрации? За тях кога ще напишеш нещо? Или не смееш?

Бизнес и Далавера

"Дори маневрите в останките от парламентарната му група коментираме като политически процеси, а те са си просто бизнес." Горчивата истина, с уточнението, че има разлика между Бизнес и Далавера!

Прекалено и според мен автоцензурно избирателно

Накратко казано - случи се следното: едни красиви и умни малоумници бяха дебилно използвани за държавен преврат, за да върнат на власт най-големия престъпник в политиката от 1878 насам. Казвам го като избирател (бивш вече) на Реформаторския блок. Боже секаш аз съм го писал.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.