Навършил 30 години, Чжан Шаогъ не си намира жена, въпреки всички претендентки, с които го запознават приятелите му. Затова той разчита на срещите, организирани от изненадващ сватовник: Комунистическата партия, пише Франс прес.

Спад в раждаемостта, спад на престижа на брака, самота. . . Китай се притеснява от развития, които може да застрашат обществото и икономиката.

Тук се намесва Лигата на комунистическата младеж, която, използвайки обширната си мрежа, се опитва да играе ролята на Купидон.

"На моята възраст е време да си намеря момиче и да се оженя", обяснява Чжан, който току-що е участвал в една от срещите, организирани в Цзинан, главния град на източната китайската провинция Шандун.

"В обкръжението си не съм намерил обувка, която да пасва на крака ми, и искам да разширя кръга си от приятели", казва той.

Бракът вече не е така популярен в Китай. През 2020 година са се оженили само 8,14 милиона двойки, в сравнение с 13,47 милиона през 2013 г.
Последиците за раждаемостта: тя също е спаднала миналата година до 7,52 раждания на 1000 жители - най-ниското равнище от основаването на Народната република през 1949 година.

Тормозена 

Друга, по-притеснителна констатация: броят на мъжете е с 10 милиона по-висок от този на жените.

Феномен, приписван на политиката на едно дете и на предпочитанията на двойките, особено в селските региони, към момчета. Два елемента, които доведоха до селективни аборти на зародиши от женски пол.

Дисбалансът между мъжете и жените беше особено подчертан между 1980 и 2016 г. (годината, когато правителството започна да разрешава на всички двойки да имат по две деца).

"Нямам възможност да срещам много жени чрез работата си", обяснява Чжан Шаогъ, мениджър по покупките в компания. Той казва, че околните го подлагат на все по-голям натиск да се ожени.

Не е единственият: общо стотина неженени участват в събитието, организирано в Цзинан от Лигата, която е клон на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП).

В един парк, аниматор "загрява" участниците и ги въвежда, на фона на поп музика, в отборните игри, които ще играят, за да разчупят ледовете.

За да опознаят по-добре неженените от противоположния пол, профилите на всички тях (възраст, работа, доходи) са записани на фишове, окачени на дърветата.

"Чувствам се по-сигурна" на подобни официални събития, обяснява Ли Чанлъ, 25-годишна инженерка.

"Има много сайтове за запознанства, но понякога, веднага щом въведеш информацията си, започват да те тормозят с телефонни обаждания."

"Социална стабилност"

Друг участник, 40-годишният Су Фън, се записал, защото семейството му го "натиска" да се ожени.

"Колкото повече остарявам, толкова по-силен става натискът", казва той.

В провинция Анхуей, в източната част на страната, Лигата на комунистическата младеж е създала мобилно приложение. Потребителите може да проверяват в него данните на други неженени: име, ръст, къде работят и какви са доходите им.

"Ако някой ви харесва, можете да го добавите като приятел", обяснява Ли Хън, представител на Лигата.

Благодарение на своята мрежа, разпростираща се в цял Китай, организацията може да достига до служителите на голям брой предприятия.
Лигата на комунистическата младеж организира от няколко години курсове по любовни отношения в университетите, или срещи за неженени.

"Държавата не се притеснява само от равнището на раждаемостта", смята Лета Хун Финчър, американска феминистка, която пише книги за китайките.

Властта оказва също натиск жените да се присъединят към "институцията" на брака, защото тя е "вектор за социална стабилност", смята тя.
От 2021 г. Китай разрешава на всички двойки да имат по три деца.

Раждаемостта обаче не се увеличи и дисбалансът между половете е такъв, че някои мъже няма никога да намерят сродна душа.

Подаръци

"На някои места съотношението е 10 мъже на една жена", обяснява Цюйан Баойон, сватовник от централната китайска провинция Хънан.

"Ако все още бях между 20 и 30 годишен, изобщо нямаше да се опитвам да си намеря жена", обяснява Чжао Лян, 35-годишен разносвач, който оценява като "много материалистично" търсенето на партньор в съвременното общество.

Впрочем, властите също опитват да се справят с "вредните сватбени обичаи", например "подаръците", които в провинцията обикновено предлага семейството на младоженеца.

Те може да достигнат до 160 000 юана (22 000 евро) в някои села в Хънан, където дисбалансът между половете подтиква семействата да наддават, според сватовници.

В опит да променят обичаите, местните власти поставиха таван от 66 000 юана (9100 евро) на тези суми.

Семействата "искат като минимум да имат къща и кола. Това са между 500 000 и 600 000 юана (69 000 до 83 000 евро)", обяснява Чжао Лян.
"Това не е лесно за едно селско семейство".

Понякога настоятелността на властите може да се обърне срещу тях.

Така стана миналата година, когато селски окръг предложи на младите жени да останат и да се омъжват за местни мъже. След порой от възмущение в социалните мрежи местните власти трябваше да обяснят, че акцията, наречена "топло легло", няма за цел да принуди никого да остане в региона.

(БТА)