„При хората, които са получили 3 дози, вероятността от хоспитализация е много по-малка. Затова EMA призовава всички български граждани да завършат първоначалния ваксинационен курс, а онези, които отговарят на условията, да си направят бустер."

Това каза в приветствието си изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук по време на форум днес. 

Водещи експерти на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) представиха актуални научни данни пред български журналисти на онлайн семинар, организиран от Представителството на Европейската комисия в България.

"Парадоксът в тази криза е, че разполагаме с безпрецедентно количество научни данни, които доказват безопасността на одобрените от нас ваксини. В същото време обаче, информацията, която ние оповестяваме се сблъсква със също толкова безпрецедентна по мащабите си дезинформация, особено в социалните мрежи, което води до недоверие във ваксините. EMA, като публичният орган, отговорен за одобрението на ваксините, полага огромни усилия, за да направи научната информация достъпна, прозрачна и лесна за разбиране", заяви още Кук.

Ваксините остават основно оръжие срещу пандемията от коронавирус, обединиха се експертите.

„Изправени сме пред нарастващ брой случаи на COVID-19 в цяла Европа, но вече имаме оръжие срещу вируса и това оръжие са ваксините. Те са много мощни за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, независимо от всичките варианти.

Нашата цел все още е да повишим нивото на ваксиниране в Европа, което към днешна дата е средно 70% за цялото население на Европа. Но 30% от населението все още не е ваксинирано и това се опитваме да променим.

Другото средство за борба с пандемията е носенето на маски, спазването на физическа дистанция, хигиена на ръцете и други мерки за намаляване на заразата. За съжаление наблюдаваме умора от пандемията. На хората вече им е писнало от всички тези мерки и това оказва влияние върху темпа на ваксиниране, ефекта на ваксините и върху изпълнението на мерките. Стигаме до един омагьосан кръг, който трябва да разбием. Той също се подхранва и от невярна информация и дезинформация. Можем да уверим българските журналисти, че информацията, която предоставят Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата, е наистина достоверна. Тя се основава единствено на научни доказателства, без никакво влияние от външни сили“, каза при откриването на събитието директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон. 

Като лектори на събитието от Стокхолм се включи д-р Пьотр Крамарц, заместник-главен научен специалист и кризисен мениджър в ECDC и от Амстердам -  д-р Марко Кавалери, ръководител на работна група в ЕМА за „Стратегии срещу биологичните заплахи за здравето и за ваксините“.

Участниците бяха приветствани от изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България г-н Цветан Кюланов, който отбеляза:

„През последните почти две години на пандемия ние призоваваме всички медии да се допитват до достоверни източници на информация и днес се радваме, че имаме на разположение ръководителите на ЕМА и ECDC, за да сме максимално полезни на българските граждани“.