Френският президент Еманюел Макрон пристигна днес в Киев във втората спирка от дипломатическа совалка, целяща да намери мирен изход от кризата между Русия и Запада по повод на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Макрон разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски след петчасова дискусия с руския президент Владимир Путин в Москва снощи, която не произведе видими резултати.

Но тази сутрин френският държавен глава заяви пред френския информационнен телевизионен канал Бе Еф Ем, че е постигнал целта на посещението си - както той я формулира - да спре по-нататъшно нарастване на напрежението и да постави началото на диалог за политически изход от кризата.

"За мене ставаше дума да блокирам играта за ескалация и да открия нови перспективи. Тази цел е постигната", каза Макрон, цтиран от Бе Еф Ем. "Постигнах това да няма влошаване и ескалация". 

На съвместна пресконференция с Макрон снощи Путин повтори критиките си към Запада, че не зачита безпокойствата на Русия за нейната сигурност, свързани с разширяването на НАТО. Той обаче каза, че е готов да обсъди някои идеи за решение, предложени от френския му колега, за които в момента било рано да се говори.

 По-късно висш френски служител каза пред медии, че Путин е обещал на Макрон засега да не предприема нови маневри около Украйна. Кремъл веднага отрече.

Според западнаи разузнавателни източници, цитирани днес от "Франкфуртер алгемайне цайтунг", до две-три седмици Русия ще бъде струпала около Украйна достатъчно сили и от трите рода войски, за да предприеме масирано нахлуване.

Макрон каза още пред Бе Еф Ем, че този път Путин му се видял по-малко ироничен в сравнение с преди, че в разговора с него е имало осезаеми напрежения, че руският президент е изградил един съвем нов разказ за последните години.

Макрон има по-малко от три месеца до президентските избори във Франция, където се очаква да се бори за втори петгодишен мандат. Той още не е обявил формално кандидатурата си, но води в сондажите. Успех в преговорите за Украйна би циментирал шансовете му за победа, които вече са съществени поради високите темпове на икономическо възстановяване във Франция.