Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да преназначи Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд, както самият той поиска. Новината съобщава "Лекс", като в подкрепа на заявлението му са гласували седем от членовете на колегията, а двама са били против – Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков (това е на ръба на кворума, но няма нужните 8 гласа, б.р.).

Обсъждането на молбата на Лозан Панов премина в съмнения за оказване на влияние по дела, обвинения в отправяне на внушения, накърняване на независимостта на съдиите от ВАС и въпроси защо той не остане във Върховния касационен съд след края на мандата си, за да „бере плодовете на своето управление“.

Заради ситуацията се очаква утре да има извънредно заседание на Съдийската колегия, на което отново да бъде обсъдена молбата на Панов.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност.

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, където е разглеждал административни дела, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС като беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите, както и с производства по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ).