Радослав Янков отпадна на осминафиналите в паралелния гигантски слалом на Зимнитe олимпийски игри в Пекин. Той влезе 15-и от квалификациите и беше елиминиран от втория в пресявките Бенямин Карл (Австрия). Това остана е крайната му позиция - 15-а.

Българинът се спусна без съществени грешки по трасето, но в крайна сметка отстъпи с 36 стотни на олимпийския вицешампион от "Ванкувър 2010" и двукратен световен първенец в дисциплината.

Янков все пак записа най-доброто си представяне на Олимпиада при третото си участие. Той за първи път успя да преодолее квалификациите, а досега най-предното му класиране беше 19-о място - "Пьончан 2018".

Преди осминафиналното си спускане българинът заяви пред БТА, че е изпълнил "целта минимум". Той изрази задоволство, че влязъл във втората фаза на надпреварата. След това обаче се четеше и леко разочарование.

"Малко смесени чувства имам в момента, защото можех да постигна и нещо по-голямо. Но положителното е повече. Най-вече се радвам, че съм тук. Защото след миналия сезон, можеше и да не съм. Особено заради проблемите с гърба. След последния ръб се опитах да натисна, но слязох по-долу на няколко врати и заради това дойде разликата от 36 стотни. Бени кара без грешка, докато аз направих няколко малки", допълни той.

"Сега се прибираме, малко почивка, ще направим още проби на екипировката, защото има време, а след това има още три Световни купи", обясни 32-годишният чепеларец.

Янков беше категоричен, че твърдо остава и за следващите игри в Кортина Д'Ампецо след четири години.

А след като елиминира българина, австриецът Бенямин Карл спечели олипийската титла - той надделя в драматичен финал над словенеца Тим Мастнак.

Световният вицешампион от "Парк Сити 2019" Мастнак водеше, но няколко врати преди финала допусна грешка, от която съперникът му с възползва, за да пресече финалната линия с преднина от 82 стотни.

Така 36-годишният Карл вече има пълен комплект олимпийски медали след среброто в паралелния гигантски слалом от "Ванкувър 2010" и бронза в паралелния слалом от "Сочи 2014".

В двубоя за третото място олимпийският шампион от "Сочи 2014" Вик Уайлд (Руски олимпийски комитет) се наложи над настоящия световен вицешампион в дисциплината Роланд Фишналер (Италия), който не успя да завърши.