Италия очаква цената на сертификатите на въглеродния пазар на ЕС да достигне средна стойност от около 80 евро (91 долара) на тон тази година спрямо 69 евро през четвъртото тримесечие на 2021 година. Това се посочва в документ, представен пред Европейския парламент, с който Ройтерс се е запознал.

Тази цена би позволила на Рим да увеличи с почти 600 милиона евро допълнителните си ресурси, които ще може да използва, за да овладее покачващите се цени на електроенергията и да облекчи домакинствата и бизнеса.

Правителството е заложило в бюджета приходи от около 2,8 милиарда евро от търгове за въглеродни сертификати, част от които ще се използват за намаляване на данъчните ставки върху системните разходи, които обременяват компаниите.

Според документа обаче финансовото министерство очаква приходите тази година да се увеличат до 3,36 милиарда евро въз основата на прогноза за 80 евро на тон за цените на въглеродните емисии.

Средна цена от 89 евро на тон, базирана на наблюдавания исторически пик през декември, би донесла на италианската хазна 3,73 милиарда евро, а цена от 69 евро на тон - 2,9 милиарда евро.

И при трите сценария Рим очаква да продаде 42 милиона сертификата за въглеродни емисии.

Правителството е отделило около 10 милиарда евро от юли, за да компенсира резкия скок в цените на електроенергията, но управляващите партии настояват премиерът Марио Драги да поеме нови допълнителни заеми, за да подпомогне семействата и компаниите.

Управляващата крайнодясна партия "Лигата" призова за увеличаване на дефицита с поне 30 милиарда евро.

Финансовото министерство, което иска да намали бюджетния дефицит тази година до 5,6 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо 9,4 на сто през 2021 година, засега устоява на натиска.