"Има две неща, които трябва да се случат. Първото е да се създаде стимул за ускорена декарбонизация за производителите, а също и за потребителите. И ние знаем, че най-добрият начин да направим това, е чрез цената на въглеродните емисии: като се правят емисиите все по-скъпи и по-скъпи с течение на времето."

Това твърди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в специално интервю за France24, направено по време на климатичната конференция COP26 тази седмица.

Българката е един от основните гласове зад исканията за намаляване на вредните емисии до 2030 г. и по време на конференцията защитаваше именно тази цел, макар по общото мнение на анализаторите срещата да не постигна особено високи резултати. Според Георгиева обаче ситуацията с климата е много тревожна. 

"Kогато погледнем обещанията за намаляване на емисиите до 2030 г., ситуацията е много по-тревожна. Трябва да ги понижим с почти 50% до края на това десетилетие, ако искаме да поддържаме целта от 1,5 градуса по Целзий жива, а сборът от ангажименти, които имаме, е някъде между една и две трети от необходимото. Ето защо ние искаме да привличаме вниманието към ускоряване на амбициите и на политическите действия, които могат да направят тази  амбиция възможна за постигане", казва още тя. 

Тя припомня, че глобалната усреднена цена на въглерода днес е 3 долара за тон и изчислява, че ако светът иска да постигне целите си, до 2030 г. тя трябва да стане над 75 долара за тон. В тази посока МВФ има и свое общо предложение: 

"Това, което предлагаме от МВФ, е, както ние го наричаме, национална минимална цена на въглерода: привличане на всички големи емисии и след това споразумение за ниво на цената на въглерода, което съответства на нивото на развитие. По-богатите страни ще плащат повече. По-бедните страни ще плащат по-малко и ще им се помогне."

Освен това - МВФ иска пренасочване на инвестициите, както публични, така и частни, в мащаб и за предпочитане по координиран начин. Като пример бе даден новият фонд на ЕС Next Generation EU.

Какво точно обаче означава това? 

"Изчислихме, че съгласуван тласък на зелени инвестиции в продължение на две десетилетия, това и следващото, ще доведе до растеж с 2% и ще добавим 30 милиона добре платени зелени работни места. Така че трябва да мислим за тази климатична криза също като за нашата възможност, която се появява веднъж в живота, и да я използваме така, че хората да бъдат по-устойчиви, нашата планета да е по-устойчива и качеството на живот да се подобри.

Знаете, че намаляването на замърсяването означава също така, че по-малко хора ще умират поради [фини прахови] частици във въздуха. Имаме множество ползи от тази промяна. Трябва само да признаем, че това е, което трябва да направим в името на нашите деца и в името на нашата планета."

Все пак - управляващият директор на организацията признава, че целите за декарбонизация няма как да бъдат постигнати, освен ако не намерим начин да се откажем от въглищата. Тя дори стига по-далеч като предупреждава, че в по-далечен план това трябва да се случи и с въглеводородите (например петрола - бел. ред.). По думите й това може да се случи единствено като създадем ускорен трансфер на технологии и на финансиране към по-бедните страни, за да могат бързо да разработят алтернативни енергийни източници.

"Трябва да признаем дилемите, пред които са изправени тези страни. Например Индонезия наистина иска да се откаже от въглищата, но трябва да увеличи производството на енергия от възобновяемите енергийни източници и да надхвърлят това, което ще закрият поради икономическия растеж и нарастващото население."

Както не веднъж МВФ е изтъквал досега, това може да стане единствено като се подпомогне прехода към нисковъглеродна енергия и нисковъглероден транспорт в развиващия се свят, продължава Георгиева. 

Българката подчертава, че световните организации са напълно наясно, че не може да се очаква от развиващите пазари да закрият въглищните си централи и сами да финансират нови алтернативни носители на енергия - "те трябва да получат помощ и за двете цели, за да могат да продължат напред по-бързо."

"Що се отнася до големите икономики с нововъзникващи пазари, които разполагат с ресурси, е също толкова много важно те да се движат в крак с Парижкото споразумение за постепенно премахване на въглищата", добави Кристалина Георгиева.