"Мета", компанията майка на "Фейсбук", съобщи, че въвежда инструмент за потребителите на виртуалната реалност в социалните й платформи, който ще защитава личното им пространство, предаде Ройтерс. Решението на компанията идва в момент, в който все повече хора имат притеснения, свързани с безопасността и сексуалния тормоз в разработената от компанията метавселена.

Новият инструмент "лична граница" ще даде на потребителите възможността да се почувстват сякаш между виртуалния им аватар и другите има преграда от 1,2 метра, когато влизат в приложенията "Хърайзън уърлдс" (Horizon Worlds) и "Хърайзън венюс" (Horizon Venues), използвайки комплект за виртуална реалност. Ще съществува възможност ръцете на даден аватар да изчезнат, ако нечие лично пространство бъде накърнено.

Компанията съобщи в блога си, че новата настройка ще е активирана по подразбиране и ще направи по-лесно избягването на нежелани контакти.
Промяната се въвежда, след като потребители на платформите за виртуална реалност, включително на "Хърайзън уърлдс", алармираха за виртуално опипване и други прояви на язвително поведение.

Метавселената е футуристична идея за мрежа от виртуални среди, които са достъпни посредством различни устройства. В нея хората могат да работят, да се социализират и да играят.

"Хърайзън уърлдс" е социална платформа за виртуална реалност, която е много обширна, докато "Хърайзън венюс" е фокусирана върху виртуални събития.

БТА