Столичната здравна инспекция излови днес 21 народни предствители без маски и обеща да ги глоби за нарушението.

Днес от РЗИ София отново решиха да направят проверка спазват ли се противоепидемичните мерки в сградата на парламента. И така хванати "на местопрестъплението" са били всички 13 народни представители от групата на "Възраждане" (за която ваксината е "експериментална течност", нищо че поне 4-ма са ваксинирани), петима от ГЕРБ, двама от "Има такъв народ" и един от "Демократична България", обявиха впоследствие инспекторите.

Всички те ще бъдат глобени, като са им изпратени покани да се явят в РЗИ-София за връчване на актове за нарушение. Глобите са от 300 до 1000 лв за физически лица. От "Възраждане", разбира се, заявиха, че няма да платят.

Това не е първата акция на РЗИ в Народното събрание, като системно биват глобявани народни представители. Проверките на здравните инспектори започнаха още през 2020 г., когато медиите публикуваха кадри и снимки на депутати в опасна близост един от друг в пленарната зала, без маски и още на следващия ден изловени от РЗИ бяха 10-ма нарушители.

Битка за това дали пленарната зала може да се счита за обществено място, т.е. до което имат достъп и редовите граждани, бяха подели по това време от БСП, като отправиха питане до тогавашния министър, сега депутат от ГЕРБ -  Костадин Ангелов. "Считам, че горепосочените противоепидемични мерки следва да се прилагат в сградата на Народното събрание, в местата, които са свободно достъпни и/или, в които се обслужват или имат достъп гражданите", гласеше отговорът. Макар и не изразено в прав текст - пленарната зала е всичко друго, но не и свободно достъпна за гражданите, няма и административни функции. С други думи - правилото за носене на маските на закрито не би следвало да важи за народните представители, разтълкуваха тогава от левицата. Но пък важи за останалата част на НС, където достъп имат журналисти и външни лица. 

Въпреки това, в момента в по-голямата си част народните представители стоят с маска в и пленарна зала, и в кулоарите.

Иначе, считано от 24 януари изискването за зелен сертификат или за отрицателен направен на място тест бе въведено за всички сгради на парламента. Още в първия пленарен ден от "Възраждане" направиха демонстрация как влизат, без да покажат и двете. Причината - с решението на парламента за въвеждането на мярката не бяха предвидени контролни механизми.

Темата все още се дебатира сред депутатите - дали да не се въведе някакъв вид санкция. А докато те дебатират, съветничката на премиера Кирил Петков - проф. Радка Аргирова обяви, че изискването за зелен сертификат на национално ниво най-вероятно ще отпадне през март - защото ще сме минали пика на заразата и защото Омикрон може и да е по-заразен вариант на коронавируса, но пък по-рядко води до усложнения.