Русия и Китай ще обсъдят по-тесни газови и финансови връзки по време на пътуването на президента Владимир Путин до Пекин за Зимните олимпийски игри, съобщи Кремъл в сряда, цитиран от Ройтерс. 

Путин и Си ще обядват заедно в петък и могат да подпишат повече от 15 споразумения, каза пред репортери официалният представител на Кремъл Юрий Ушаков. 

Той добави, че се разглежда възможността Русия да построи нов газопровод до Китай през Монголия. Доставките по съществуващия тръбопровод "Силата на Сибир", който пренася газ от Източна Русия към Китай, започнаха през 2019 г. 

Посещението на Путин идва в момент, в който надеждността на доставките на руски газ за Европа е поставена под въпрос от някои западни политици. Москва се опитва да демонстрира, че потенциално разполага и други възможности, ако загуби европейския пазар.

"Заслужава да се отбележи, че китайският газов пазар е най-обещаващият и най-бързо развиващият се в света", каза Ушаков.

Спот цените на газа в Европа достигнаха най-високите си стойности през декември на фона на растящото търсене и ограниченото предлагане.

Доставките на руски газ за Европа са поставени на карта, след като хиляди руски войници се струпаха близо до границата с Украйна.

Западните държави заплашиха с множество санкции, ако Русия нахлуе в украинска територия. Според Ушаков Китай подкрепя позицията на Русия в спора й със Запада.

Москва и Пекин полагат сериозни усилия за създаването на съвместна финансова инфраструктура, която да предпази сътрудничеството между Русия и Китай от потенциални санкции на трети страни, посочи Ушаков.

Руският външен министър Сергей Лавров, министърът на енергетиката Николай Шулгинов и Игор Сечин, главен изпълнителен директор на петролната компания "Роснефт", ще бъдат сред руската делегация в Пекин.