Няма индикации на този етап, че Русия е готова да предприеме действия в Украйна, заяви днес за телевизия "Франс 2" министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на Русия Владимир Путин обвини вчера Запада, че съзнателно създава сценарий, който да въвлече страната във война и пренебрегва опасенията за сигурността на Русия, свързани с Украйна.

Руската федерация е струпала десетки хиляди войници близо до границата си с Украйна, но твърди, че няма намерение да нахлуе в страната. Преди близо осем години обаче руснаците окупираха Крим, а след това подкрепиха сепаратистите в Донбас в Източна Украйна.

Бившата съветска република се превърна в гореща точка в потенциално най-опасната конфронтация между Изтока и Запада от края на Студената война насам, отбелязва Ройтерс.

Льо Дриан ще бъде на официално посещение днес и утре в Румъния. В четвъртък външният министър на Румъния Богдан Ауреску ще бъде домакин на консултации на тема тревожната ситуация със сигурността около Украйна и в Черноморския регион с участието на министрите на външните работи от т. нар. Букурещка деветка (В9). Страни по нея са България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния, Чехия и Естония.

В консултациите ще участва министърът на външните работи на Франция, а по покана на румънския първи дипломат ще се включи и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, съобщава агенция Аджерпрес.