Комисията за енергийно и водно регулиране прие предложението на "Булгаргаз" и намали цената на природния газ за февруари със 17,64%. Това означава, че синьото гориво ще потегля към клиентите на държавната компания с цена от 109,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  За предходния месец януари утвърдената от регулатора цена беше 133,41 лв./MWh. 

Припомняме, че това е редактираното предложение на "Булгаргаз", която само преди дни обяви, че ще иска намаление с 14%

В съобщението на "Булгаргаз" не е посочено ясно какво точно е наложило редакцията на предложената цена.

Припомняме, че бордът на директорите бе сменен още в петък, но тъй като решението не е обнародвано, новото ръководство не е встъпило в длъжност. 

"На откритото заседание на 26.01.2022 г. от страна на заявителя „Булгаргаз“ беше заявено, че при образуването на месечната регулирана цена на синьото гориво дружеството спазва стриктно изискванията на нормативната уредба и формира цената на база на най-ниски разходи.

Потвърдено беше, че за българските потребители – газоразпределителни дружества, топлофикациите и индустрията остават всички ползи от по-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото хранилище в Чирен", пише в съобщенеито на регулатора. 

Според данни на дружеството от началото на 2021 г. до м. януари 2022 г. тези ценови ползи за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лева, което запазва заетостта на фирмите и им дава конкурентни предимства. На заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изрази очакване цената на природния газ, която  „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи на 1.02.2022 г., да бъде значително по-ниска от досегашната цена. 

„Това ще бъде сериозна подкрепа както за индустрията, така и за всички потребители у нас“, заяви той.