Още един депутатски имунитет иска главният прокурор Иван Гешев. Днес е внесено искане за сваляне на имунитета на народния представител от ДПС Юсеин Вейселов, както става ясно от съобщението на държавното обвинение - заради дело за причинена смърт на пътя.

Макар от прокуратурата да посочват само инициалите В.Ю., както и че заради депутатския имунитет Окръжният съд в Габрово временно е спрял наказателното производство, става ясно, че зад инициалите стои народният избраник от Движението. Вейселов е избраник от габровския район и е от Севлиево.

В старо съобщение на съда за прекратяването на наказателното производство се споменава, че наказателното производство срещу Ю.В. се води за това, че на 22 октомври 2019 г., карайки БМВ е нарушил правилата за движение на пътищата и е причинил смъртта на движещ се насреща велосипедист - по непредпазливост. Инцидентът с фатален край станал на пътя между селата Кормянско и Петко Славейков, община Севлиево. 

"Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител от 47-ото Народно събрание е възможно само с разрешение на Народното събрание на Република България или при писменото съгласие на Ю.В.", посочват днес от държавното обвинение.

Оттам поискаха в средата на миналия декември имунитета на още един депутат от ДПС - монтанския избраник Димитър Аврамов. Ден по-късно той сам даде съгласие и не се стигна до гласуване в пленарна зала.

Ето съобщението на прокуратурата от днес:

Днес, 01.02.2022 г., главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Ю.В. 

С решение на ЦИК от 19.11.2021 г. подсъдимият Ю.В. е обявен за народен представител.

Главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

С определение от 13.12.2021 г. Окръжният съд в Габрово е спрял наказателното производство срещу Ю.В. на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК - поради придобиване на депутатски имунитет.

Окръжна прокуратура-Габрово е внесла обвинителен акт на 10.09.2021 г. за престъпление по чл. 343 ал. 1 б. „в“ във вр. с чл. 342 ал. 1 от НК - престъпление по транспорта.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител от 47-ото Народно събрание е възможно само с разрешение на Народното събрание на Република България или при писменото съгласие на Ю.В.