"За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар."

Това заяви днес пред Нова енергийният министър Александър Николов в отговор на все по-силните гласове, които призовават България да спре незабавно износа на ток, за да свали цените вътре в страната. Най-известният апологет на тази теза е Костадин Костадинов от "Възраждане". 

"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", продължи Николов. 

Именно поради европейските правила и не е възможно общини, училища, болници и манастири да минат на т. нар. регулиран пазар - където цената се определя от КЕВР, а не от пазара и където реално в момента действа мораториум. Николов обясни, че правителството предлага компенсации за такива потребители и че ако се наложи - щяло да има още. 

"Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена."

Не опитваме да овладеем енергетиката

Никой не се опитва да овладее енергетиката - за последните шест седмици не сме сменили нито един директор на системно дружество. 

Това е защитната линия, по която Александър Николов отговори на опозицията, която твърди, че новото управление опитва да замени всички ключови длъжности със свои хора. А причини за такива съмнения има - само преди няколко дни бе променен законът за КЕВР, така че за директорското място да пасне точно определен човек, или поне така изглежда на първо четене.

В петък късно вечерта бе освободено цялото ръководство на "Булгаргаз" и заменено с ново (решението още не е публикувано в Търговския регистър). 

Днес Николов обяви, че причините за тези последни смени се крият в поредица получени данни след проверки на Българския енергиен холдинг. Той обаче отказа да даде подробности, но подчерта, че старото ръководство защитавало интересите на определени фирми. 

По данни изнесени днес от енергийния министър, България разполага с резерви на газ за около месец в хранилището в Чирен. Освен това се водели преговори с Азербейджан за спешни доставки, които да покрият поне част от потреблението.