Рекорден брой от най-богатите хора в Русия търсят убежище във Великобритания заради влошаващата се икономическа криза страната, съобщи Business Insider.

Според статистиката на британското правителство броят на руснаците, на които е издадена виза по ускорена процедура, е нараснал с 69% през 2014 г. За да се издаде такава виза, е нужно човек да инвестира поне 2 млн. паунда във Великобритания.

Между януари и септември са били издадени 162 визи на руски мултимилионери. Това е увеличение с 66 визи спрямо същия период на 2013 г.

Драстичният ръст в заявленията се забелязва след март, когато беше въведен първият рунд от западни санкции срещу Русия заради военната ѝ намеса в Украйна. Спадът на рублата и падащите цени на петрола също са част от причината за бягството от Русия.

Според условията на британската Виза Клас 1 получателите ѝ могат да останат за максимален срок от три години и четири месеца с инвестиция от 2 млн. паунда или повече в британски държавни облигации или регистрирани във Великобритания компании. Кандидатите не могат да инвестират в имоти, което доскоро беше позволено. 

След две години във Великобритания притежателите на инвеститорски визи могат да кандидатстват за постоянно жителство, ако инвестират 10 млн. паунда. Инвестиция от 5 млн. паунда ще им позволи да кандидатстват след три години.