Москва въведе забрана за няколко представители на Европейския съюз да влизат на територията на Русия, предаде Франс прес, като се позова на руското външно министерство.

В комюнике на руското ведомство се казва, че мярката е в отговор на "абсурдната политика на едностранни санкции" на Брюксел.

Нота, уведомяваща за разширяване на списъка на представителите на ЕС със забрана да влизат в Русия, беше изпратена в представителството на Евросъюза в Москва, предаде ТАСС.

В черния списък влязоха ръководители на европейски частни военни компании (ЧВК), както и представители на властови органи, които носят лична отговорност за воденето на антируска политика, изтъкна руското външно министерство.

"Руските ответни мерки засягат на първо място ръководителите на отделни европейски ЧВК, действащи в различни региони на света, които по неизвестни причини не предизвикват алергия у брюкселските еврочиновници. В списъка са включени и представители на силови ведомства, на органи на законодателната и изпълнителната власт в редица държави членки на ЕС, носещи лична отговорност за прокарването на антируска политика и налагането на мерки, накърняващи законни права на рускоезични жители и медии", посочва то.

Ведомството допълва, че ЕС продължава "неправомерната си, деструктивна и безсмислена политика на едностранни ограничения срещу Русия"ЕС съжалява за решението, се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Тази стъпка е лишена от каквото и да било законово оправдание и прозрачност. Тя ще получи адекватен отговор. С това решение Москва продължава да подхранва климат на напрежение в Европа, вместо да допринася за деескалацията, смята Борел.