Великобритания и Европейският съюз съвместно разработват голям блок от санкции срещу Русия в случай на предполагаемо евентуално нахлуване в Украйна, пише днес ТАСС.

Агенцията цитира в. "Файненшъл таймс" от петък, че бъдещите проекти в руската газова индустрия могат да станат обект на нови ограничения от западните страни.

Отбелязва се, че Лондон и Брюксел, които обсъждат следващите антируски мерки с участието на САЩ, са готови да наложат ограничения за трансфера на технологии на компании от Русия, занимаващи се с производство на синьо гориво. Освен това санкциите могат да бъдат разширени за бъдещи проекти, включващи британски и европейски корпорации, които в момента активно си сътрудничат с руски партньори в съвместни предприятия за разработване на газови находища.

Изданието предполага, че подобни ограничения ще засегнат значително дейността на чуждестранни петролни и газови компании в Руската федерация, включително френските "Тотал" (Total), "Бритиш Шел"Е (British Shell) и "Бритиш петролиъм" (BP), които насочват значителни инвестиции в руската газова индустрия. Според авторите на публикацията координацията на усилията между Лондон и Брюксел в областта на санкциите е сигнал, че и двете страни са готови да "сътрудничат по въпросите на външната политика и сигурността", въпреки Брекзит.