Внесен е проект за създаване на временна комисия, която да обсъди възможните промени в Конституцията, свързани с върховенството на закона и съдебната реформа. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Целта на комисията е да се проведе широк дебат по визиите на отделните политически формации, който да доведе до конституционно мнозинство.

Инициативата е подкрепена и от останалите формации в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ".

Според предложението на "Демократична България" в комисията трябва да членуват 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Тя трябва да заседава шест месеца и да провежда публични дискусии с представители на институции, академичната общност, адвокатурата и гражданските организации.

Според Иванов е много важно постигането на консенсус да се случи преди избора на нов Висш съдебен съвет, така че планираните промени в него да могат да влязат в сила преди да бъде избран новият състав. Той изтъкна, че промените са "неизбежни", тъй като те са по препоръка на Венецианската комисия и Европейската комисия.

Иванов посочи, че проект за нова конституция има президентът, а други политически формации също имат предложения.

От ДПС вече заявиха, че работят по промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

От ГЕРБ-СДС декларират, че ще подкрепят промени, но само ако Бойко Рашков бъде отстранен от поста си в МВР.

Четирите управляващи партии имат 134 депутати. За промени в Конституцията трябват 180 или поне 160 депутати. ГЕРБ имат 59, ДПС - 34, а "Възраждане" - 13.