Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Внесен е проект за създаване на временна комисия, която да обсъди възможните промени в Конституцията, свързани с върховенството на закона и съдебната реформа. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Целта на комисията е да се проведе широк дебат по визиите на отделните политически формации, който да доведе до конституционно мнозинство.

Инициативата е подкрепена и от останалите формации в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ".

Според предложението на "Демократична България" в комисията трябва да членуват 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Тя трябва да заседава шест месеца и да провежда публични дискусии с представители на институции, академичната общност, адвокатурата и гражданските организации.

Според Иванов е много важно постигането на консенсус да се случи преди избора на нов Висш съдебен съвет, така че планираните промени в него да могат да влязат в сила преди да бъде избран новият състав. Той изтъкна, че промените са "неизбежни", тъй като те са по препоръка на Венецианската комисия и Европейската комисия.

Иванов посочи, че проект за нова конституция има президентът, а други политически формации също имат предложения.

От ДПС вече заявиха, че работят по промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

От ГЕРБ-СДС декларират, че ще подкрепят промени, но само ако Бойко Рашков бъде отстранен от поста си в МВР.

Четирите управляващи партии имат 134 депутати. За промени в Конституцията трябват 180 или поне 160 депутати. ГЕРБ имат 59, ДПС - 34, а "Възраждане" - 13.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.