В момента страната ни търси възможности за осигуряване на ваксината на "Новавакс" срещу COVID-19. Към момента се водят разговори с Швеция.

Това съобщи здравната министърка Асена Сербезова в петък по време на парламентарния контрол. Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов основно се интересуваше дали по времето на служебния министър Стойчо Кацаров МС на свое заседание от 11 август 2021 г. е решил България да не участва в поръчката на ЕС на дози от петата одобрена в съюза ваксина. Тогава основните аргументи са били свързани с това, че има предостатъчни количества от останалите четири ваксини, много по-големи от желаещите в страната да се имунизират, както и че са договорени още за 2022 и 23 г. от нова поръчка на ЕС за препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". Взела се е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на "Модерна".

„Към момента се проучват възможности за осигуряване и на ваксината на "Новавакс". Проведен е разговор с представителя на Швеция в управителния борд за ваксини срещу COVID към ЕК. От шведска страна е изразена готовност за дискусия за сключване на споразумение, за да се осигурят ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г.”, каза още Сербезова.

Това може да стане чрез закупуване от друга държава или чрез дарение, уточни тя.

Голяма част от въпросите от парламентарния контрол в петък бяха зададени от бившия министър Ангелов с насоченост към действия на наследилия го на поста Стойчо Кацаров.

За Кацаров и сменения директор на болница "Лозенец"

След като вчера Ангелов обяви, че ГЕРБ праща сигнали до прокуратурата за престъпно бездействие на Кацаров по отношение на вече бившия директор на "Лозенец" доц. Радосвет Горнев, днес той зададе и въпрос на Сербезова по темата.

 
Сербезова обясни, че директорът на болница „Лозенец” е сменен заради сигналите за нарушения. Тези действия са предприети от сегашното ръководство на здравното министерство.
 
Преди това е имало четири сигнала от друг член на борда на директорите на лечебното заведение, каза тя като посочи и дати - 4 август, 11 октомври, 20 и 27 октомври. Както е известно, сигнал е бил изпратен и до Софийска районна прокуратура, а действията на Горнев са проверявани от КПКОНПИ, която излезе с решение за установен конфликт на интереси и го глоби с 10 хил. лв. От Комисията на Цацаров излязоха със становище, че Горнев "е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и че на 9.07.2021 г. е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“, т. е. сам със себе си".
 
По сигналите са правени проверки и от вътрешния одит на МЗ, каза днес още Сербезова. Оттам са уведомявали Кацаров за резултатите и са препоръчвали промяна в състава на борда на директорите. Тя обаче била извършена чак от сегашното ръководство на министерството, държеше да подчертае Сербезова.
 
"Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров си е затварял очите многократно, не е предприел никакви действия като принципал на лечебното заведение", обяви след това Ангелов.
 
Бившият министър имаше въпрос и за щадящите тестове за ученици, като в задаването му говори за корупция.
 
"Не корупционни действия, а корупционни рискове", каза от своя страна Сербезова.
 
 
Тя отново изтъкна, че при последната проведена при нейното управление поръчка е постигната средна цена с 30 на сто по-ниска от тази при предишните четири поцедури за тестовете за ученици.
 
Спецпрокуратурата проверява в момента Кацаров за тези поръчки.