В Дрезден днес започна процес срещу една от най-наглите банди за обири в историята на страната. Става дума за ливанския клан Ремо и обира на диамантените бижута от музея „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден през 2019 година.

Откраднатите ценности са на стойност близо 1 милирад евро, а на подсъдимата скамейка сядат четирима младежи на възраст между 22 и 28 години. Всички те са роднини и принадлежат към прочутия ливански клан Ремо, който е замесен в някои от най-зрелищните обири, извършвани в Германия в новата й история. В съда обвиняемите се явиха с 14 адвокати, а с всички помощници и сътрудници екипът на защитниците е от 47 души.

Двама от обвиняемите са братя и доказано са участвали и в друг сензационнен обир – кражбата на най-тежката златна монета от берлинския музей „Боде“ през 2017 година. 100-килограмовата монета струваше 3,75 милиона евро и според разследването кланът я е претопил и използвал златото от нея. Докато тече процесът за обира на музея в Берлин, те организират и обира на музея в Дрезден. Единият от братята дори работи като пощальон, отива на екскурзия в Ерланген, там краде уред за разбиване на сейфове, който по-късно използва в обира в Дрезден. В дните на процеса пък седи като обвиняем в съдебната зала в Берлин и слуша с приветливо лице показанията на очевидци и свидетели.

Процесът в Берлин още не е приключил, когато на 25 ноември 2019 година неизвестни крадци успяват да проникнат в един от най-известните музеи в света – „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден. Няколко дни преди това те са прерязали решетката на един страничен прозорец и това не е направило впечатление на никого. В деня на обира те подпалват токов разпределител и с това изключват външното осветление пред прозореца. Влизат през прерязаната решетка в музея и с брадва разбиват една от витрините, зад която са изложени диамантени кралски бижута.

Двама души задигат 21 украшения с общо 4300 диаманта. Алармите се задействат и охраната вика полиция. Крадците обаче успяват да се измъкнат и изчезват с автомобил, който подпалват по-късно в обществен подземен гараж.

От там бягат с втора кола в Берлин. В Берлин колата е открита по-късно. Следи от ДНК в автомобила съвпадат със следи от ДНК в музея. Тъй като обирът прилича по бруталност на извършваните вече такива други удари от клана Ремо, полицията подслушва телефонните им разговори.

От тях става ясно, че именно кланът е организатор на обира и година след него 1600 полицаи щурмуват осем жилища в общо четири германски провинции. Арестувани са трима членове на клана Ремо, по-късно покрай разпитите им арестуват и останалите.

Засега всички мълчат и не признават за кражбата. Разследването се интересува най-вече от съучастниците им – според следователите най-вероятно са замесени поне още 40 души. Не е ясно и къде са бижутата, дали са останали цели или и те са разбити на парчета и продавани диамант по диамант. Издирва се също купувачът им. 

Кланът Ремо е смятан за най-опасният семеен престъпен кръг в Германия. Мъжете от клана са замесени във всички по-зрелищни обири в страната. Освен кражбите в двата музея те бяха уличени и в обири на инкасови превози, кражбата на златно произведение на изкуството от едно училище, както и обира на банка в Берлин през 2014 година. Тогаа кланът опразва всички 300 сейфа в трезора, след което го взривява.

Кланът принадлежи към арабскоезичната група малами от южна Турция, която преди около 100 години се преселва в Ливан, а преди 30 – в Германия. Заради доказаното участие в престъпления и липсата на официални доходи преди четири години германската прокуратура промени закона и позволи да се конфискува имущество преди достатъчно доказателства, че е от престъпна дейност. Допреди промяната полицията трябваше да може да докаже от какви престъпления и как е финансирано нечие богатство. След нея не прокуратурата, а обвиненият трябва да доказва, че имотите и парите му не са от престъпни деяния (на практика "презумпция за виновност", с която разполага и нашата КПКОНПИ, б.р.).

В рамките на тази промяна от клана Ремо бяха конфискувани луксозни имения и автомобили.

Процесът в Дрезден ще трае до октомври 2022 година.