Мъж се вриза с миниван в тълпа посетители на коледния базар в центъра на френския град Нант, предаде Ройтерс.

Най-малко 10 души бяха ранени. Петима са в тежко състояние. Пострадалите са приети в болница.

25-годишният шофьор на возилото опитал да се самоубие, като си нанесъл най-малко един удар с нож. Той също се намира в болница.

Според прокуратурата в Нант става дума за изолиран случай и "не може да се говори за терористичен акт". Мотивите за нападението са неизвестни. 

То обаче отново вся шок и ужас във Франция. Причината е, че това е третият инцидент в страната за три дни.

На 21 декември в град Дижон 40-годишен мъж се вряза с колата си сред пешеходци с викове "Аллах е велик!" Ранени бяха 13 души. Според местната прокуратура нападателят е лежал в психиатрия и действията му не представляват терористичен акт. 

Ден по-рано роденият в Бурунди и приел наскоро исляма френски гражданин Бертран Нзохабонайо рани трима полицаи с нож, след като нахлу в участък в градчето Жуе-ле-Тур. Той също крещеше "Аллах е велик!" Африканецът бе застрелян.

 

Френската полиция затегна мерките за сигурност.  Президентът Франсоа Оланд призова държавните служби към изключителна бдителност.

"Не бива да се поддаваме на паниката", каза Оланд на седмичното заседание на правителството.

Премиерът Манюел Валс също призова към бдителност и единство след трите атаки.

"Ние не омаловажаваме нападенията", каза той пред радио "Йороп 1", но увери, че няма връзка между атаките.

 "Силите за сигурност си имат работа с "хора с две лица", които могат да действат сами - нещо, което усложнява работата на службите", допълни Валс.