Стрелецът, който уби студентка и рани други трима души при нападение в университета в Хайделберг тази седмица, е 18-годишен младеж, който живее в Манхайм. Той самият също бил студент в Хайдлберг, следвал биология. Преди няколко години е членувал в крайнодясна партия, но после излязъл от нея.

Разследването установи, че той е купил три пушки в Австрия, въпреки че няма разрешително за носене на оръжие. Все още се проучват юридическите разлики в двете държави, за да се разбере дали продавачът е нарушил закона, като му е доставил оръжията.

В деня на нападението младежът написал в социалните мрежи: „Днес някой ще си получи заслуженото.“ Защо е открил огън точно в тази аула не е ясно.

Няма връзка между убитото 23-годишно момиче и стрелеца. Той е гърмял напосоки в аулата, при което е ранил в главата починалата по-късно от раната студентка, както и още трима души леко. Малко след това нападателят се самоуби.

Проучва се и евентуално психическо заболяване при него. Според някои медии бащата на убиеца е предупредил полицията няколко дни по-рано, че синът му изглежда опасен и готви нещо.

Все още обаче мотивът за действията му е пълна загадка.