Новият шеф на Съдийската комисия на БФС Виктор Кашай заяви на първата си пресконференция в България, че няма намерение да влиза в каквито и да било контакти с футболни клубове извън регламентираните.

Бившият съдия на ФИФА бе назначен вчера от Изпълкома на БФС, пристигна в страната ни, подписа договора си и днес говори пред медиите. 46-годишният Кашай ръководи четири мача на Световното през 2010 г., включително полуфинала Германия - Испания. Две години по-късно е сред арбитрите на Евро 2012. Сред върховете в кариерата му е финалът на Шампионската лига между "Барселона" и "Манчестър Юнайтед" през 2011 г. на "Уембли".

Международен съдия от 2003-та до 2019 г. След това е бил шеф на реферите в Русия, като напуска през септември 2021 г.

"Идвам тук, за да работя за съдийството. Съдиите са моят отбор. Ще имам основно срещи и разговори с тях, започна Кашай. - Разбира се и с клубовете, но колкото да бъдем по-полезни за футбола като цяло. Не смятам да имам работа с клубовете. Уважавам всички еднакво. Никой няма нужда да ме търси. Тук съм да внеса справедливост. Искам да кажа, че ако един рефер се развива добре, ще расте. Ако не се развива добре, ще има наказания. Но няма да убиваме никого".

Не само на Балканите, където страстите са по-големи, но във всяка една страна футболът си има специфика.

"Съдиите във всяка страна са подложени на голямо напрежение и винаги са в центъра на вниманието. В съдийството най-големият проблем са грешките. Да редуцираме броя на грешките - това е основната ми работа, обеща унгарецът. - Но ако няма грешки, журналистите няма да са тук. Вчера и днес проведох доста срещи. В момента нямам конкретен план за първите ми стъпки. Сега събираме информация. Когато ви е ясна цялата картина, ще видим как ще процедираме. Невъзможно е да изчезнат всички грешки от съдийството, дори и да докараме тук съдиите от Италия и Испания."

Кашай е един от хората, които силно подкрепят въвеждането на ВАР.

"Много съм щастлив, че съдиите имат тази система като помощ. ВАР е много полезен. Повече от 100 години реферът разполагаше само със свирка, жълт картон и червен картон. Тази система помага и на клубовете, и на феновете. Трябва да сме доволни, че я има и в България."

Той отбеляза, че в дебютния сезон в България са минали 131 мача с ВАР, което не е много. И отбеляза, че рекордьор е един съдия с 11 мача като ВАР-рефер. Това го прави и най-добрият.

"ВАР е тотално ново нещо, шанс да се поправи една грешка. С годините ще става още по-добре", уверен е Виктор Кашай.

Той обеща, че с всички сили ще опита да помогне на Георги Кабаков да свири на Световното в Катар.

Кабаков, който според Кашай има "много добра репутация", през миналата седмица е бил на семинар в Абу Даби, където са били събрани реферите с шансове да ръководят мачове в Катар.

"Знам какво е на тези семинари. Аз лично съм бил там три пъти на подобни. Понякога съм се справял добре, понякога не толкова. Моята работа е да намеря още съдии, които да стигнат нивото на Кабаков, който в момента наистина е на висок етап от кариерата си. Той си остава номер 1 и ще го подкрепим с всички сили, за да попадне на Световното първенство в Катар", заяви новият шеф на българските съдии.

"Нашата цел тук е да открием още диаманти в съдийството. Но трябва да знаете, че съдийството не е спринт, а е маратон. Дори и да имаш диамант, не е сигурно, че ще стигне бързо на Мондиал. Има дълъг път, за да се извърви преди дори да влезеш в Лига Европа", каза още Кашай.

"Да бъда председател на Съдийската комисия е голямо предизвикателство. Имах няколко срещи с Борислав Михайлов и искаме заедно да дадем нов импулс на българските рефери. Ще стартираме заедно нови проекти. Да се надявам, че ще бъдем полезни", допълни един от най-добрите арбитри в света доскоро.