Украинските лидери се опитват да успокоят гражданите, че руското нахлуване в страната им не е неизбежно. Русия обаче продължава серията мащабни военни учения на собствена територия, в Беларус и в Балтийско и Черно море.

Напрежението в последните дни стигна върхове, след като Руския струпа над 100 000 войници по границите си с Украйна и постави ултиматум на Запада да спре разширяването на НАТО на изток и да изтегли оръжията и силите си от източния фланг на алианса. Дипломатическите усилия за разрешаване на спора засега остават безрезултатни.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче заяви късно вчера, че положението е “под контрол” и че "няма причина за паника", предаде Асошиейтед прес.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников пък съобщи, че досега руските въоръжени сили не се формирали "бойни групи",  “което би показало, че утре ще започнат офанзива".

“Има рискови сценарии. Te са възможни и вероятни за в бъдеще”, каза Резников в телевизионно интервю. “Но с днешна дата ...такава заплаха не съществува”.

Олексий Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна  добави, че придвижването на руски войски близо до Украйна "не е новина".

“Днес не виждаме основания за изявления относно пълномащабна офанзива срещу нашата страна", каза той, цитиран от АП.

Русия твърди, че западните обвинения, че се готви да нахлуе в Украйна, са само прикритие за провокации, които НАТО планира. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес пак обвини САЩ от "създаване на напреженаие" около Украйна.

Руската армия на фона на изострянето на положението около Украйна започна поредните учения. Те се провеждат в Южния военен окръг с участието на Черноморския флот и Каспийската флотилия, предаде руският информационен портал РБК. Той отбеляза, че едновременно продължава прехвърлянето на сили в Беларус.

В Южния военен окръг започна проверка на бойната готовност на войските. Частите бяха вдигнати по учебна тревога и се извеждат в районите за съсредоточаване, съобщи службата на окръга, цитирана от агенция РИА Новости.

В маневрите участват повече от 6 000 военнослужещи. Те ще тренират придвижване до полигони, отдалечени от постоянната им дислокация, и на тях ще проведат учебни стрелби. Маневрите трябва да изпитат и взаимодействието между различните родове войски - сухопътни, авиация, военноморски.

РБК припомня, че през последния месец руските въоръжени сили проведоха серия учения, в това число - в граничещите с Украйна райони.

Маневрите протичат на фона на нарстващо напрежение в отношенията между Русия и НАТО и съобщения за възможно нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва сайтът. От 11 януари руски военни учения започнаха в Смоленска, Белгородска, Брянска и Воронежка област. В тях участват  около 3 000 военнослужещи и 300 единици военна техника, включително бойни маини на пехотата БМП-2 и танкове Т-72Б3. 

За провеждане на крупни учения съвместно с беларуските военни в Беларус се прехвърлят личен състав и военна техника от Източния военен окръг. Ученията носят названието "Съюзна решимост". В първия им етап се предвижда передислокация и създаване на войскови групировки на територията на Беларус, организация на охраната и отбраната на важни обекти и други действия. Във втория етап на маневрите, от 10 до 20 февруари, войските ще пристъпят към действия на полигони.

В ученията е задействан и флотът, съобщава РБК. В Балтийско море в тях вземат участие 20 кораба, които са излезли от точките на постоянното си базиране.