Три меморандума, конкретни задачи за работните групи между България и Северна Македония и без смени в историческата комисия. Това са резултатите от заседанието на правителствата на двете държави в София днес.

Не бяха споменати исканията на България от 2019 г. за реабилитация на жертвите на комунизма, махане на табелите с "български фашистки окупатор" и езикът на омразата - с това щели да се занимават двете външни министерства.

"Имаме вече три меморандума - за земеделието, за малките и средни предприятия и за развитието на жп връзката София- Скопие. Всeки министър постави поне 10 реални задачи, които си поставят в работните групи. Следващата среща на работните групи е само след една седмица. Историческата комисия набеляза поне три срещи в следващите 4 месеца и те имат много оптимистичен и прогресивен поглед към общата ни задача. Вижда се огромната ни синергия, когато има добросъседство. Икономическо развитие на целия регион, което гражданите на двете държави ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот", каза премиерът Кирил Петков.

Моят приятел Димитър даде цялата си енергия, похвали българският премиер своя македонски колега. 

Логично Петков бе попитан ще прави ли промени в българския състав на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, за което намекна преди ден външният министър на Северна Македония Буяр Османи. 

"Професорите от двете страни са готови на конструктивен тон, в този момент няма да правим кадрови промени", отсече Кирил Петков.

Очакванията в Скопие бяха от българска страна да бъдат включени учени, които да направят отстъпки по отношение на историята и съдържанието на учебниците, но това засега няма да се случи.

Попитан дали българите ще бъдат добавени в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ, което би гарантирало правата им, македонският премиер Димитър Ковачевски рече:

"Различните държави имат различен вид уредби на правата на малцинствата. При нас индивидуалните права се упражняват колективно. Нормален процес е да се вкарат българите в конституцията в процеса на присъединяване, когато ще имаме и други изменения в конституцията."

А на въпрос дали кризата в Украйна би забавила напредъка по двустранните отношения, Кирил Петков заяви:

"Всеки човек в нашата позиция, приемайки работата на премиер, знае, че всеки ден ще има кризи за решаване - COVID, цени на тока и на газа, Украйна... Ние не се страхуваме от кризи и вярваме, че ще ги решаваме. Когато в тази трудна обстановка се вижда реален прогрес, човек чувства, че има защо да става сутрин и да върши това, което върши."

По-късно премиерът Димитър Ковачевски бе приет от президента Румен Радев.

„Паралелно с работата по секторните групи по всички въпроси за свързаност, за икономическо сътрудничество, селско стопанство, туризъм, култура и образование, ние не можем да загърбим и останалите нерешени политически въпроси, защото те са изключително важни за сигурността, за просперитета и развитието не само на Северна Македония и България, а и на целия регион“, посочи президентът Радев и призова за въвеждането на ясни времеви графици за постигане на резултати и при решаването на откритите политически въпроси. 

Радев отново открои въпроса за правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание като чувствителен за българското общество. По думите на държавния глава вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, както и гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, е задължително условие България да отвори вратата за начало на преговорите за членство, наред с ясни механизми за изкореняване езика на омразата, уважението към общото културно и историческо минало, преодоляването на останали идеологеми от комунистическото минало.

Същевременно БНТ, която снощи по програма трябваше да излъчи филма "Само защото бяха българи" на Милена Милотинова, посветен на насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония, замени лентата с филм от поредицата за викингите. Оказва се, че филмът е бил преместен за следващата седмица, когато ще се излъчи и предаване на Гоце Делчев, научи Клуб Z. Той може да бъде изгледан и в YouTube.

Запознати припомниха как точно преди посещението на бившия премиер Бойко Борисов в Скопие за подписване на договора за приятелство през 2017 г., там бе излъчен спортният филм "Трето полувреме".