Ирландия изрази днес тревога от руски военноморски учения, които трябва да започнат в международни води близо до бреговете ѝ, предаде Асошиейтед прес.

Пристигайки на среща с колегите си от ЕС в Брюксел външният министър на страната Саймън Ковъни каза, че ще ги информира, че Русия планира да проведе маниврите на 240 километра край югозападния бряг на Ирландия - в международни води, но вътре в нейната изключителна икономическа зона.

“Това не е време да се увеличава военната активност и напрежението в контекста на това, което става със и в Украйна”, каза Ковъни. “Фактът, че те избират да го направят на западните брегове, ако искате, на ЕС, край ирландския бряг, е нещо, което от наша гледна точка просто не е добре дошло и не е желано точно сега, особено в идните седмици”.

Ирландия е членка на Европейския съюз, но не членува в НАТО заради традиционната си политика на военен неутралитет.

Напрежението между Запада и Русия по повод Украйна расте всеки ден. Американският президент Джо Байдън обяви вчера, че изпраща още войски в Източна Европа, а НАТО - че също изпраща още бойни кораби и самолети там. В същото време САЩ наредиха на семействата на персонала на своето посолства в Украйна да напуснат страната заради вероятно руско нахлуване. По същата причина Обединеното кралство обяви, че също изтегля у дома част от състава на посолството си.