Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският премиер Кирил Петков е нетрадиционен политик с нестандартен език и не говори с реториката, която ни е позната от предишните времена. Той е технократ и оптимист. Такъв беше и Зоран Заев. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в интервю за македонската телевизия „Тв 24“. 

„Далеч сме обаче от това да кажем, че работата е свършена. Трябва да обмислим добре всеки детайл, да внимаваме да не бързаме, защото това е работа с най-висок национален приоритет“, допълни още той.

Въпреки това визитата на Петков беше страхотна и е добре, че той се срещна с опозиционните партии, заяви още президентът.

Но бе и категоричен, че има въпроси, по които Македония няма да отстъпи. 

„Другата страна наложи набор от въпроси, които засягат нашата идентичност и ние не можем да отстъпим по тях. Трябва всяко ново предложение да бъде обмисляно по три пъти, преди да вземем решение, пък дори и то да идва от новото правителство в България“, заяви още Пендаровски.

„Ние знаем кои сме и не ни трябва признание от никого. Македонци има и в България. А дали ние от тук като държава ще се месим да им помагаме за техните прави – не. Защо не ли? Правило номер едно на международното право, член две на хартата на ООН важи за всички държави по света – не може да има намеса във вътрешните работи на държавата. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че Македония на държавно ниво никога не се е опитвала да убеждава в нещо тези граждани, да ги провокира, да им казва – ние ще ви помогнем. Това са индивидуални решения. Чувстваш се македонец? Кажи го. Ако не ти дават, отиди в Страсбург и съди. Това е пътят. Няма друг начин. И в Македония има българи, но нашите власти отговарят за техните права. Ако ги нарушаваме или те не са доволни как ги защитаваме, тогава и те да отидат в Страсбург и да ни съдят. Но те са все пак наша грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право да кажа: „Ще им дадете права на македонците в България, така и на нас не могат да ни кажат да впишем българите в конституцията. Това е наше суверенно решение“, заяви Пендаровски.

Президентът добави и че е редно всеки договор, който успеят да постигнат Македония и България, да трябва първо да се показва на гражданите и да се търси и тяхното мнение.

„Ако искаме да подпишем договор, който да е траен и да бъде приет от мнозинството граждани в България и Македония, преди да се подпише, той трябва да се покаже изцяло на обществеността“, заяви още Пендаровски.

Той посочи и че преговорите с ЕС ще траят години.

„Има твърде много пречки. Нужен ни е по-голям консенсус“, каза той.

По отношение на езика според Пендаровски не е постигнато нищо ново.

„Това, което Петков каза, не е нищо ново. Възможно е утре да постигнем споразумение с България и е възможно България, защото е нейно суверенно право, да запази правото си да не нарича езика ни македонски, но в двустранен контекст. Никой член на ЕС няма проблем с македонския език“, заяви още президентът.

 

Ключови думи

Коментари

Кирето Лъжеца....

е нетрадиционен политик. За няколко часа успя да продаде историята, настоящето и бъдещето на България!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.