България, Румъния и вече Хърватия са призвани да се присъединят към Шенген, ако са готови, както бе признато от всички страни членки на ЕС.

Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург френският президент Еманюел Макрон.

Той представи приоритетите на ротационното шестмесечно френско председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари.

Макрон допълни, че процесът на присъединяване към Шенген трябва да върви заедно с реформата, която е започната на пространството за свободно движение и която ще позволи защитата на всички външни граници на ЕС. Той увери, че тези реформи ще бъдат извършени от Франция. Това е условието да бъде изпълнено първоначалното обещание за пространство за свободно движение,.

Охраната на външните граници на ЕС включ„ва създаването на междуправителствени сили за бързо реагиране. Това е част от борбата с едно от главните предизвикателства, пред които е изправена Европа – незаконната миграция. 

 
ЕС не може да се отвърне от Западните Балкани, каза още Макрон.

„Западните Балкани със своята география, история и с трагичното измерение на обещанията за бъдещето, което носят, са част от европейския континент. Те носят белези, които ни напомнят колко е крехък мирът, от една страна, но и за силата на нашия съюз. Ето защо трябва да преосмислим връзката си със страните от този регион“, смята той.

ЕС трябва да им предостави по-ясна и по-разбираема перспектива за присъединяване, която е обратна на желанията за дестабилизация. Просто  проектът трябва да бъде присъединяване в разумни срокове, изтъкна президентът на Франция.

„Продължаваме преговорите и осъвременяваме методологията. Но знаем, че настоящата Европа с настоящия си начин на функциониране не е тази, която може да бъде с 31 или 32 членки“, продължи Макрон.

Затова по думите му в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, чиито резултати ще станат ясни през май, правилата трябва да бъдат преосмислени, за да станат по-ясни, а решенията да бъдат вземани по-решително. Но трябва да бъдем открити и за тази Европа, където Западните Балкани имат своето място . Това означава преосмисляне на функционирането и географското измерение на контнента.

И по тази причина Конференцията за бъдещето на Европа трябва да бъде последвана конференция за Западните Балкани.

Ангажиментът към този регион бе приветстван от Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той бе единственият български евродепутат, който взе думата по време на дебата.

„Това е  най-добртаа инвестиция в сигурността на Западните Балкани. Те са исторически и географски част от Европа“, каза Кючюк.

Страните от ЕС трябва да разработят ново споразумение за сигурност и стабилност, което после да обсъдят с Русия, заяви Макрон. И допълни, че Европа иска да намери политически отговор на конфликта в Украйна.

„Сигурността на нашия континент е неделима“, каза той.

Според него Европа трябва да определи свои стандарти за сигурността.

Същевременно Макрон поиска правото на аборт да бъде добавено към Хартата на ЕС за основните човешки права. Това е сериозно предупреждение към избрания вчера нов председател на Европейския парламент роберта Мецола. Тя е малтийка и е заклет противник на абортите. Малта е единствената страна в ЕС, където те за забранени и където нарушителите могат да получат до 3 години затвор.

В речта си френският президент се обяви за преоткриването на силна бъдеща Европа, която да отговори на климатичните, технологичните и цифровите, но и на геополитическите предизвикателства и която ще намери средствата, за да взема решенията сама за себе си, без да зависи от великите сили:

„Днес нашата Европа е изправена пред нарастване на напрежението, особено в съседство, пред объркване на света, към завръщането към трагедията на войната. Нашият модел обаче, който излиза извън границите ни, има в своята традиция универсално призвание и отговорност, заложено от бащите ни  - да  преосмисли част от своите политики за съседство и мястото си в света.“

Макрон поясни, че в тази насока трябва да бъде изградено партньорство с Африка, като особено наблегна на страните по произход и транзитна мигранти, така че политиката на връщане да бъде ефективна.

„Започнахте председателството си с големи обещания, но тук никой не ви вярва. И то не само защото графикът, който изготвихте, ще обслужва повече президентската ви кампания, а защото често лъжехте", каза в отговор евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП )Франсоа Ксавие-Белами.

„Казвате, че искате да овладеете границите на Европа, но вчера заклеймявахте като националистическа чума страните, които призоваваха за помощ, за да защитят границите си от мигрантската криза. Говорите за околна среда и стратегическа автономия, но днес Франция внася въглища и газ, защото вие затворихте ядрената централа „Фесенхайм“ и така минирахте индустрията ни“, атакува Белами.