Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски умело е вкарал в капан българския министър-председател Кирил Петков с говоренето за фашизъм.

Това коментира в сряда от Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се включи на живо във фейсбук с началото на словото на Румен Радев след клетвата му в Народното събрание.

"Влизайки в капана, изглежда, че ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер като спасява над 50 000 български евреи", отбеляза той като не стана ясно как свързва двете неща.

"Тази нощ за първи път спах спокойно, защото вчера разбрах, че братският народ на Северна Македония няма да напада България с подарените танкове и няма да има териториални претенции. Всички искаме да сте в ЕС – първи ви признахме, първи ви подкрепихме за НАТО. Да кажеш, че историята не е важна, е все едно да си умреш като овца без история", сподели още мисли бившият премиер.

Борисов подчерта, че пред него македонски политик никога не е казвал, че РСМ няма да има териториални претенции към България. Той определи това като лошо политическо възпитание, което "му идва в повече".

Продължи и с критиките към Кирил Петков - за първи път български държавник отивал в Македония и не сложил цвете на гроба на Гоце Делчев. 

Бившият премиер беше почти въздържан в коментара си за първия мандат на Радев. Стана ясно само, че той минал под сянката на управлението на Борисов.

"Какво мисля за мандата на Радев е трудно да се каже, защото той премина в сянката на моя мандат. Ние направихме така, че в София да дефилират всички лидери в Европа и главният прокурор на САЩ. През тези години толкова много неща сме направили, а оценката дават хората", каза лидерът на ГЕРБ.

Единствения въпрос според него бил как социолозите са познали резултата на Радев с точност, но не и на парламентарния вот. Борисов отново се върна на позната тема за изборните резултатите като обяви, че "рано или късно аферата с машините ще излезе наяве".

"Рекордните цени на тока и газа явно вече не са новина. Виждам, че има заигравка с думите, че по цял свят е така", не подмина той и друга актуална тема.

"Омръзна ми шефът на "Булгаргаз" и министърът на енергетиката да се дрънкат всеки ден и да изнасят търговски тайни от договорите", каза още той.