Противно на твърденията на управляващите в Столична община, планът за ремонт на театър "София" ще наруши неговата идентичност, смятат редица експерти от Съюза на архитектите в България, общинското дружество "Софияплан" и дружество "Архитектурно наследство" към САБ. Те бяха споделени от гражданската организация "Спаси София".

Съюзът на архитектите в България пише директно до кметицата Йорданка Фандъкова (но по сигнал на "Спаси София" и независимият общински съветник Борис Бонев):

"В екстериора и в интериора на сградата, които са запазени в много голяма степен автентичния си вид, се залагат промени, които съществено ще нарушат тази автентичност. Особено впечатляващо е намерението, пластичните релефи по фасадите да „потънат”, поради облицоването на плоските части с топлоизолация. Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора — настилки, окачени тавани и др.", пишат те в становището си.

Председателят на УС на САБ д-р арх. Тодор Булев отбелязва и че преди изготвянето на проекта е трябвало инвеститорът задължително да се свърже с арх. Димитър Жеков по въпроса с авторските права - именно той е проектантът на сградата, завършена през 1977 г.

 

"За опазването на театър „София“ като архитектурна ценност, основен проблем в предложения проект е принципният подход за „цялостно обновяване“, смятат пък от общинското дружество "Софияплан. "Този подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава."

Двама архитекти - експерти в опазване на научното наследство - отделят 6 страници в детайлна критика на плановете за ремонта. Те подчертават историческата и художествена стойност на сградата.

От дружество "Архитектурно наследство" към САБ са още по-остри:

"Подходът към един емблематичен обект на българската култура и архитектура е изначално погрешен. Необходимо е да се преосмисли наместа, като се подходи с принципите на опазване на оригиналния авторов замисъл, проект и реализация", твърдят те.

И отбелязват, че подходът на общината нарушава Закона за авторските и сродните права.

От Столична община твърдят, че мнозинството критики са насочени към първия вариант на ремонта, блокират миналата година. Новият, преработен вариант, според тях предвижда всички мерки за запазване на автентичността на сградата.