Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година - в седмицата от 31 януари до 4 февруари. По този начин учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Идеята за ваканцията е подкрепена принципно от работодателите и един от синдикатите, уточни той на извънредна пресконференция във вторник. Тяхното предложение беше за дните от 28 януари до 2 февруари включително. Към момента е предвиден един ден междусрочна ваканция - на 1 февруари.

Просветния министър подчерта, че епидемиологичната обстановка в страната не е застрашителна, но все пак има големи разлики в общините. Затова ключов ще бъде локалният подход по проблема.

"В никакъв случай обаче няма причина да повтаряме грешки - да затваряме училища със здрави учители, защото някъде имало болен", каза той.

Според него най-добрият вариант за почивка, той не обичал думата ваканция, е между двата срока, като се прибавят към петте дни и четири съботи и недели. Учениците да бъдат на училище на 7 февруари. С това предложение Денков ще отиде на Отрасловия съвет.

"В моите правомощия е да направя предложение за повече почивни дни и аз го правя", каза министърът.

Според него ученици и учители имат нужда да се възстановят след тежкия срок.

Министърът посочи, че в момента под карантина са 3,6% от учителите и 2,58% от учениците. Той допълни, че в страната няма изключително високи стойности, но разликата в заболеваемостта в отделните области е голяма.

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента", категоричен бе Денков.

Той припомни, че има спор между родители за формата на обучение - присъствена или не, но в огромното си мнозинство се предпочита присъствената.

Ще бъдат създадени 24 професионални гимназии

Николай Денков изтъкна и приоритетите пред министерството. Ще продължи да се залага на единната електронна платформа - всеки ученик да има максимален достъп до всички възможности, които тя предоставя за обучение.

По думите на министъра на образованието качеството в училищното образование зависи на първо място от квалификацията и мотивацията на преподавателите.

"Ето защо ще бъдат увеличени учителските заплати, така че размерът им да надхвърля с 25 процентни пункта средното възнаграждение за страната. За първи път от 10 години, извън повишението на заплатите, ще се увеличи и стандартът за издръжка на образователните институции",

допълни Денков.

В средното образование ще се набляга на професионалното и дуалното образование, за да се подготвят учениците към професионално развитие. Ще бъдат създадени 24 професионални гимназии, разпределени по региони, които ще са нещо като хъбове за най-търсените професии.

Борба с плагиатството във висшето образование

Във висшето образование Денков подчерта борбата с плагиатството. Ще се промени Законът за висшето образование, комисия по академична етика ще проверява научните трудове и книгите. Досега по закон се проверяваха само публикации, участвали в конкурси, и книгите минаваха между капките, каза министърът.

Много важен от приоритетите ще е и усвояването на европейските пари от оперативните програми.

"Трябва максимално бързо да се подготвят документите за кандидатстване по тях. Това са над 1 млрд. лева, но ние имаме подготвени специалисти", подчерта министърът.