Раздадени бонуси в държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) предизвикаха много спорове дали е бил подходящ моментът за това при високите сметки за ток за битови нужди и фалити на фирми по тази причина.

В понеделник Offnews съобщи, че в ЕСО всички служители са получили по 1700 лева бонус. Това е станало по повод 15-ата годишнина на дружеството. Официалното обяснение, че еднократни бонуси са били раздавани и при десетата годишнина. От електроенергийния оператор обясняват, че така компенсирали невъзможността да увеличат заплатите на служителите си.

„Тези средства са в резултат на добре свършената работа от всички служители на ЕСО и от реализираните икономии в дейността на оператора. Те по никакъв начин няма да увеличат сметките за ток на битовите или стопанските потребители”, заяви по НоваТВ изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Бонусът бил един и същ от чистачките до ръководството, посочи още Цачев. Общо раздадените добавки се равнявали на около 7 млн. лева.

Цачев допълни, че средната работна заплата в дружеството е 1830 лв., но тя била най-ниската от всички дружества в енергийния сектор.

Ръководството не могло да намери начин да вдигне заплатите тази година и бонусите били един вид компенсация за това.

Той обясни, че за пореден път през тази година ЕСО преизпълнява инвестиционната и ремонтната си програма. Тази година изпълнението е на 109%.

„Всичко това се дължи на отговорното отношение на всички служители към реформите, които текат. Изключително отговорното отношение на всички колеги към сигурността на работата на цялата електроенергийна система”, допълни Цачев.