"Протестна мрежа"  разпрати до медиите позиция, в която се иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради инциираните от него промени в пенсионната система. Според протестърите е недопустимо управленски решения да се вземат по формулата "един неделен следобед". От "Протестна мрежа" не са съгласни и с начина на провеждане на пенсионната реформа и настояват за прозрачност и обществен диалог.

Ето какво още се казва в декларацията:

Набързо бяха гласувани промени в Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, без никакво предварително обсъждане и при явно аргументирано несъгласие от редица засегнати страни. За нас това е арогантна демонстрация на сила и пренебрегване на разнопосочните, но еднакво важни обществени интереси и замяната им с недемократичната управленска формула "някаква среща в един неделен следобед". Решението пренебрегва законово заложения принцип на открито тристранно обсъждане с бизнеса и социалните партньори.
Припомняме на кабинета какво е записано в програмата му за управление: "Политика на прозрачност: Механизъм за гражданско участие при важни за страната въпроси с възможност за влияние върху управленските решения; Задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове; Приоритизиране на откритото управление като политически ангажимент, осигуряващ на гражданите и техните организации възможно най-пълна и точна информация за управлението и дейността на държавните органи."
Подобни действия на приемане на важни законови промени при незачитане на базисни принципи са напълно недопустими. Настояваме за незабавната оставка на министър Горанов и заявяваме, че пренебрегването на гражданския интерес ще доведе до ескалация на натиска върху правителството и ще разруши напълно минималното гласувано му доверие.

Очакваме кабинетът да приеме оставката на Владислав Горанов като едновременно с това инициира обсъждане на темата за пенсионната реформа на две нива - публично и експертно. До намирането на приемливо и обществено консенсусно решение настояваме за оттегляне на приетите законодателни промени.
Отказа от посочените действия ще приемем като отказ от спазване на принципите на прозрачност и гражданска отчетност в управлението, който ще доведе до незабавни действия за неговата промяна, тъй като няма да има друг възможен ход, освен оставка на цялото правителство.