Пандемията е направила най-богатите хора на планетата още по-богати, но е и причина още повече хора да живеят в бедност. Това сочи годишният доклад на благотворителната организация "Оксфам" (Oxfam), съобщава Би Би Си.

Ниските доходи на най-бедните хора по света допринасят за смъртта на 21 хил. души всеки ден.

10-те най-богати хора обаче се справят повече от добре - увеличили са двойно общото си богатство от март 2020 г., посочват от организацията.

Обикновено от "Оксфам" публикуват анализа си за глобалното неравенство преди началото на Световния икономически форум в Давос. Това събитие по традиция събира хиляди политически и бизнес лидери, известни личности, икономисти, активисти и т. н. Но за втора поредна година заради пандемията срещата, планирана за тази седмица, ще се проведе онлайн - този път заради Омикрон. 

"Нов милиардер се появява по време на пандемията почти всеки ден. Същевременно положението на 99 на сто от световното население се влошава заради ограниченията, спада на международната търговия, на туризма. В резултат 160 млн. души през тази година са били тласнати към бедността", коментира Дани Шришкандарадж, главен изпълнителен директор на "Оксфам" за Великобритания.

"Нещо е дълбоко сбъркано с нашата икономическа система", добавя той.

Според данните на "Форбс", цитирани в доклада, 10-те най-богати хора на планетата в момента са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно и фамилия, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет. 

Общо богатството им е нараснало от 700 млрд. на 1,5 трилиона долара. Между тях обаче има големи различия, като имането на Мъск се е увеличило с над 1000 процента, докато на Гейтс с доста по-скромните - 30 на сто.

Анализът на "Оксфам" се основава на данни от списъка на милионерите на сп. "Форбс" и годишния доклад за световното богатство на  Credit Suisse.

От благотворителната организация се позовават и на данни от Световната банка. Според тях липсата на достъп до здравна помощ, гладът и свързаното с пола насилие, както и климатични трусове допринасят за смъртен случай на всеки четири секунди. Доходът на още 160 млн. души е паднал под 5,50 долара на ден по време на пандемията. Заради нея има и зацикляне по отношение на равенството между половете. 13 млн. жени по-малко ходят на работа сега в сравнение с дните преди коронавируса, над 20 млн. момичета са в риск никога да не се върнат в училище.