ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция" са влезли тази сутрин на проверки в държавната енергийна компания "Булгаргаз", твърди БНТ, позовавайки се на свои източници. 

Изземват се документи.

Служители на полицията и ДАНС са влезли на общо шест различни адреса, като сред тях и на частни дружества в различни градове.

Вероятно проверките са свързани с обвиненията за участието на "Булгаргаз" със спекулативно препродаване на газ.

Само преди дни вицепремиерът Асен Василев обяви, че държавната фирма вади евтин нагнетен газ от Чирен и го продава в Румъния. Всъщност това е опростеното обяснение - експертите твърдят, че "Булгаргаз" продава на вътрешния пазар на определени избрани играчи, които от своя страна препродават навън на високи цени. 

Николай Павлов - директор на компанията, отрича всички обвинения и твърди, че действа по правилник и по закон. Самата фирма пък излезе с декларация, в която обвини политиците в безпрецедентна атака и поиска тя да спре. 

В късния следобяд на 14 януари от "Булгаргаз" потвърдиха за проверките, обясниха, че не очакват проблеми и че гледат на тях като на възможност истината да излезе наяве. Ето какво написаха от обществения доставчик:

"

По повод запитвания от медии, “Булгаргаз” ЕАД информира, че в дружеството понастоящем се извършват няколко проверки от контролни органи, включително от служители на ДАНС и ГДНП. В качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар, “Булгаргаз” ЕАД редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции. Считаме, че това е необходимо и полезно за укрепване на доверието на обществото към работата на дружеството.

“Булгаргаз” ЕАД приема проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Екипът на “Булгаргаз” ЕАД оказва пълно съдействие на представителите на проверяващите институции, като продължава работа в полза на собственика на дружеството – българската държава, на неговите клиенти и на българското общество.

“Булгаргаз” ЕАД ще продължи политиката си на откритост и прозрачност."