Северна Корея извърши ново ракетно изпитание, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Предполага се, че е била изстреляна балистична ракета.

Това е третото ракетно изпитание, извършено от Пхенян, за по-малко от 10 дни. За предишните две страната каза, че са били на хиперзвукови ракети.

Според южнокорейския генерален щаб днешната ракета е била изстреляна по посока източно от Корейския полуостров.

Според японската брегова охрана ракетата вероятно е паднала и сега се установява мястото на падане. Ракетата е била изстреляна в 14,55 ч. местно време (05,55 ч. по Гринуич).

Въпреки международните санкции срещу Пхенян заради оръжейните му програми, той продължава да извършва изпитания. Предходните две бяха на 5 и на 11 януари, като на второто присъства и севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Второто изпитание доведе до въвеждане на американски санкции срещу петима севернокорейския представители, свързани със севернокорейската ракетна програма.

Часове преди днешния опит Северна Корея излезе с изявление, в което порица администрацията на Байдън за налагането на нови санкции заради предишните ѝ ракетни тестове и предупреди за по-силни и по-категорични действия, ако Вашингтон запази своята „конфронтационна позиция“, предаде Асошиейтед прес.

На кадъра, предодставен от севернокорейското министерство на отбната, Ким Чен Ун гледа мониторите при опит с ракета на 11 януари 2022. Снимка АП / БТА

 

Сега заради новото ракетно изпитание и заради най-вече информациите, че ракетата е паднала, на корабите в района между Корейския полуостров и Япония, както и в Източнокитайско море и в Северния Пасифик се препоръчва да са внимателни и да уведомят властите, ако забележат непознат обект.

Северна Корея защитава ракетните си изпитания като легитимно право на самозащита.

Севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА пък заяви, че неотдавнашното разработване на нов тип севернокорейското оръжие е било част от усилията за модернизиране на националните отбранителни способности, а не е било насочено срещу конкретна страна или с цел да се навреди на сигурността на съседни държави.

Северна Корея е изстреляла днес две балистични ракети с малък обсег, предадоха по-късно днес световните агенции, цитирани от БТА.

Те се позоваха на генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили, според който ракетите са били изстреляни от северната провинция Северен Пьонан. Те са прелетели на разстояние от 430 километра и в максималната си точка са достигнали височина от 36 километра, пояснява Ройтерс, като се позовава на южнокорейските военни.

По-рано агенциите съобщиха за ново севернокорейско ракетно изпитание. Според японската брегова охрана ставаше дума за балистична ракета, която е паднала на неустановено място.