Германски съд осъди днес сирийският мъчител Ануар Раслан на затвор до живот. Съдът в Кобленц разгледа обвинението срещу мъчителя – 27 убийства, побой, мъчения с електрошок и удари над 40000 души, както и десетки изнасилвания и сексуални мъчения.

58-годишният бивш служител на тайните служби е бил на работа в затвора „Ал Хатиб“ през 2011 година по време на протестите срещу сирийския режим. Обвиненията срещу подполоковника са за периода април 2011 и септември 2012 година. 

Това е втората присъда, издадена срещу сирийски мъчител в Германия, а и в света. Миналата година на 4,5 години затвор бе осъден подчинения на Раслан – Аяд А. Той бе обвинен, че е помогнал при задържането и мъчението на 30 души.

Двамата обвинени са избягали в Гермаиня с бежанския поток през 2015 година. Те били разпознати от свои жертви, които сигнализирали в полицията. В рамките на разследването прокуратурата успя да събере доказателства за стотици случаи на мъчения.

Процесът се състои в Германия по силата на международното право, според което престъпления срещу човечеството и обвинения в мъчения могат да се разглеждат от който и да е съд в света.