От 1 юли 2022 г. е планирано редовно осъвременяване на пенсиите с 6,1 процента по Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при изслушване в парламента за преизчислението на пенсиите и разликата в доходите на пенсионерите през януари спрямо декември.

"В коалиционното споразумение е предвидено за шестмесечен срок да бъде извършен анализ на пенсионната система и намиране на решение за устойчив във времето механизъм за осъвременяване на пенсиите.

Ако бъде постигнат консенсус и със социалните партньори, този механизъм може да бъде приложен още след юни 2022 г. В момента предполагаемият процент на осъвременяване показва с 6,1 процента да се увеличат пенсиите", каза социалният министър.

Той обаче изрази надежда увеличението да е чувствително по-високо предвид инфлацията. Гьоков посочи, че това - как ще се случи увеличението, ще е съвместно решение на правителството и на парламента.

Според социалния министър възнагражденията трябва да растат според приноса в осигурителната система, а всички, които имат нужда, да бъдат подпомагани чрез системата на социално подпомагане до линията на бедност.

Министърът посочи, че хората, чийто доход е по-малък през януари спрямо декември, ще бъдат компенсирани, като първите плащания ще бъдат извършени с пенсиите за февруари. През февруари пенсионерите ще получат сумите за януари и за февруари. За следващите месеци ще се изплащат с пенсиите за съответния месец и плащането пенсия плюс COVID добавка ще е равно на декемврийското, каза той.

Тези суми ще се изплащат до юни, докогато е разчетена и т.нар. COVID добавка, допълни Гьоков. Той посочи, че 104 млн. лева ще са нужни за шест месеца изплащане на компенсации за шест месеца и допълни, че средствата са налични.

За времето до приемането на бюджетните закони за 2022 г. е необходимо да има нормативно основание за извършване на плащанията, затова е нужна промяна в законопроекта за удължаването на действието на разпоредбите на бюджетните закони за 2021 г. до 31 май 2022 г., информира още социалният министър.