Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гипсов барелеф на Христо Смирненски се търкаля до кофите за боклук близо до Женския пазар в столицата, съобщава Нова тв. Всъщност обаче находката е орелеф - висок релеф, уточниха изкуствоведи.

Вилияна Соколова, редактор от сайта View Sofia, открива произведението преди два дни.

“С помощта на близки и познати успяхме да докараме бюста в къщата-музей на Христо Смирненски”, разказва Соколова. 

Тя го оставя на съхранение в... иракски ресторант наблизо, докато организира "спасителната" акция.  

Оказва се, че отливката е много стара и по нея е излят и орелефът на големия поет, който може да бъде видян в София на площад "Журналист". Предстои реставрация, както и да се направи проверка откъде е и на кого принадлежи.

“В София има още три подобни барелефа”, каза Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

Той припомня, че къщата-музей е вече реставрирана и ще бъде открита подобаващо, както заслужава големият български поет.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.