Народното събрание удължи действието на Закона за държавния бюджет за 2021 г. до края на март. Причината - нужното технологично време за приемането на текстовете за финансите на страната за новата 2022 г. 

Дебатът, който днес премина първото си четене, продължи около 3 часа с една малка почивка и в крайна сметка предложението за удължаването на закона бе подкрепено от 122 народни представители. Цели 74 - депутатите от групата на ГЕРБ - се въздържаха. 

Целта на упражнението е да се даде възможност за продължаване на всички социални и икономически мерки, които да действат до приемането на новият бюджет. Очаква се той да бъде представен до средата на този месец, да влезе в Народното събрание до края на януари и да бъде приет до края на февруари. Все пак НС реши да даде повече време - до края на март - за да избегне проблеми при евентуално забавяне. 

Особени промени днес не бяха направени, очакват се леки корекции между двете четения. Така например ще се случи с парите за личните асистенти, чийто коефициент ще бъде увеличен до 1,4, тоест - техните заплати ще представляват минималната  работна заплата за страната, умножена по 1,4, а не по 1,2 както беше досега. Увеличението на МРЗ пък ще се случи от първи април, когато ще действа новият бюджет. 

Кирил Ананиев от ГЕРБ обясни защо партията му не може да подкрепи предложението:

"Свидетели сме на лоши практики по отношението на бюджетния процес. Удължаването се прави на един закон, който е внесен от правителството на ГЕРБ. Законът  за бюджетите на трите институции (републикански, ДОО и на НЗОК) започва на 1 януари и свършва на 31 декември. Тук се предвижда ретроактивно дейтвие, което не е най-правилният начин за решаване на тези въпроси", подчерта той. 

Отговор пък получи от председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН), който му напомни, че това не е толкова невиждан случай в историята. 

"Провокацията на г-н Ананиев да си припомним дали изобщо съществува такъв случай и дали това е безпрецедентен случай на внасяне на бюджета - аз добре си спомням два такива. Единият беше през 1993 г., а после - през 1997 г. Няма драма", обясни депутатът от "Има такъв народ".